Linkovi

Ujedinjene nacije usvojile rezoluciju o pomoći Ukrajini, podršku dale Srbija i Crna Gora


Rezultatu glasanja o rezoluciji o pomoći Ukrajini u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (Foto: REUTERS/Brendan McDermid)
Rezultatu glasanja o rezoluciji o pomoći Ukrajini u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (Foto: REUTERS/Brendan McDermid)

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju o pomoći Ukrajini kojom se istovremeno od Moskve zahteva da okonča rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine.

Dokument je podržalo 140 članova tog tela, pet je bilo protiv, dok je 38 država bilo suzdržano.

Srbija i Crna Gora, kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana, Albanija, Bosna i Hercegovina, Severna Makednija koje su članice UN-a, podržale su usvajanje nacrta dokumenta.

Protiv rezolucije, donete na predlog Ukrajine i drugih savezničkih država, izajasnile su se Rusija, Sirija, Severna Koreja, Eritreja i Belorusija.

Telo Ujedinjenih nacija koje broji 193 članova zatražilo je da se obezbedi pristup pomoći i zaštita civila u Ukrajini.

Takođe, u tekstu dokumenta Rusija je kritikovana zbog stvaranja teške humanitarne situacije pošto je Moskva pre mesec dana izvršila invaziju na susednu Ukrajinu.

Usvojenom rezolucijom zahteva se zaštita civila, medicinskog osoblja, humanitarnih radnika, novinara, bolnica i druge civilne infrastrukture. Takođe traži se prekid opsade gradova, posebno Mariupolja. Takođe, u tekstu se iznose optužbe Ukrajine i zapadnih saveznika da Moskva neselektivno napada civile.

Rusija decidno odbacuje takve optužbe.

Beg iz Irpina
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Ovo je drugi put da je Generalna skupština UN velikom većinom usvojila dokument kojim osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu.

U prethodnom izjašnjavanju početkom marta o rezoluciji kojom je osuđen rat Rusije u Ukrajini i zatraženo povlačenje njenih trupa, dokument je podržala 141 država, pet je bilo protiv, a uzdržanao 38 zemalja.

Reagujući na ishod glasanja u četvrtak generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je, kako se izrazio, apsurdni rat Rusije.

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild označila je glasanje kao, kako je navela, zapanjujući uspeh – rekavši da nema nikakve razlike u tome da li je nacrt podržalo 140 ili 141 država.

Inače, prethodno je odbačen nacrt rezolucije koji je predložila Južna Afrika usredsređen na humanitarnu situaciju u kom se nije pominjala Rusija.

Ruska strana je od država tražila da podrže taj tekst, uz obrazloženje da je rezolucija koju su izradili Ukrajina i saveznici navodno politizovana.

XS
SM
MD
LG