Linkovi

EU: Računamo na Srbiju u vezi sa Ukrajinom


Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre
Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre

BEOGRAD - Računamo na Srbiju da nastavi da se zalaže za međunarodno pravo, za Ukrajinu i protiv ruske invazije, navodi se u autorskom tekstu ambasadora država članica EU i šefa Delegacije EU u Srbiji, objavljenom u Nedeljniku. Srbija se poziva i da pomogne prilikom prihvata ukrajinskih izbeglica.

Pišući o izbegličkoj krizi u Ukrajini, predstavnici EU podsećaju da je Unija usvojila odluku da se svima koji beže iz Ukrajine odobri jednogodišnji status privremene zaštite što podrazumeva pristup stanovanju, radu, zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju.

"Srbija je takođe pokazala svoju posvećenost, naznačivši da preduzima neophodne korake da se uskladi sa odlukom EU da ponudi takav status Ukrajincima koji beže od konflikta", piše u tekstu.

Predstavnici EU su pozdravili što je Srbija glasala za rezoluciju UN kojom se osuđuje ruska agresija u Ukrajini.

"Čitava međunarodna zajednica trebalo bi da udruži snage da prekine vojnu agresiju Rusije i založi se za mir i multilateralni poredak zasnovan na pravilima. Invazija se ne tiče samo Ukrajine, već se tiče bezbednosti i stabilnosti sveta, za sadašnje i buduće generacije...Srbija je deo te međunarodne zajednice i država kandidat za članstvo u EU", navodi se u tekstu.

Ambasadori EU podsećaju da Srbija ima dugogodišnje iskustvo u prihvatu izbeglica, kako tokom ratova devedesetih, tako i tokom migrantske krize 2015. godine.

Od 2015. godine EU je podržala Srbiju sa više od 130 miliona evra za unapređivanje sistema upravljanja migracijama i omogućila je Srbiji da obezbedi stanovanje, obrazovanje, zdravstvenu negu i zaštitu ljudima koji su pobegli iz svojih zemalja. Regionalni stambeni program za izbeglice i interno raseljena lica iz ratova devedesetih koji finansira EU obezbedio je, do sada, krov nad glavom za 6.157 porodica u Srbiji, podsećaju ambasadori EU.

"S obzirom na srpsko iskustvo i rezultate, ambasadori država EU su uvereni da će Vlada Srbije preuzeti svoju odgovornost u stvaranju uslova za prihvat značajnog broja izbeglica iz Ukrajine. Zato znamo da možemo da računamo na Srbiju i da ukrajinski narod koji beži od ratnih strahota može da računa na gostoprimstvo i saosećajnost Srbije, a sa naše strane, učinićemo sve što možemo da podržimo Srbiju u podršci Ukrajincima, jer Ukrajinci napuštaju svoje domove da bi preživeli, zaključuje se u tekstu", zaključuje se u tekstu.

XS
SM
MD
LG