Linkovi

Evropska komisija: Stav Srbije o agresiji Rusije na Ukrajinu uticaće na integracije


Arahiva - Zastava Evropske unije u Briselu
Arahiva - Zastava Evropske unije u Briselu

Evropska komisija je poručila da bi stav Srbije o ruskoj agresiji na Ukrajinu mogao da utiče na proces evropskih integracija zemlje.

Majkl Miler, šef jedinice za Crnu Goru i Srbiju u EK, ukazao je na uslove za napredak Srbije u procesu pregovora o članstvu, uključujući vladavinu prava i dijalog sa Kosovm ali je podvukao da će se uzeti u ozbri i pitanje uvođenja sankcija protiv Rusije.

"Došlo je do veoma značajne evolucije u geopolitičkom kontekstu i stav Srbije o agresiji Rusije na Ukrajinu biće suštinski element koji treba razmotriti. Srbija je svesna očekivanja EU o usklađivanju, uključujući restriktivne mere (protiv Rusije)", izjavio je Miller na sastanku spoljnopolitčkog komiteta Evropskg parlamenta gde se raspravljalo o nacrtu rezolucije za Srbiju.

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik takođe je poručio da bi neuvođenje sankcija imalo i posledice po Sbiju, stoga je izrazio nadu da će se zvanični Beograd uskladiti sa odlukama EU po pitanju Rusije.

"Suverene države donose suverene odluke, ali suverene odluke takođe imaju posledice po međunarodna partnerstva, saveze i evropske integracije. Nadam se da će odluke u Srbiji nakon izbora, odražavati evropske težnje Srbije", poručio je Bilčik.

On je pred spoljnopolitčkim komitetom EP predstavio nacrt Rezolucije za Srbiju. Ovom rezolucijom će EP i formalno tražiti od Srbije da uvede sankcije Rusiji.

Šefica odeljenja za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljnu akciju Elsa Fenet je pozitivno ocenila odluke Srbije da glasa u Ujedinjenim nacijama, ali je navela da bez obzira na ove važne odluke, potrebne su konkretne akcije.

"Srbija još uvek nije uskladila nijednu od restriktivnih mera koje se direktno odnose na sankcije Ruskoj Federaciji. Kontakti sa Rusijom se nastavljaju i na najvišem nivou uključujući i neke ličnosti koje su kontroverzne. Srbija održava letove sa Rusijom", navela je Elsa Fenet.

Srbija je jedina država koja nastoji da postane članica EU a da se nije uskladila sa odlukama Evropske unije oko sankcija protiv Rusije. Zvaničnici u Srbiji, uprkos pozivima sa Zapada, i dalje odbijaju da uvedu sankcije Kremlju.

Srbija je tri puta glasala protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama, ali je izričita u tome da podržava samo odluke koje se ne odnose na sankcije.

Tekst je u celosti prenet sa sajta Radija Slobodna Evropa.

XS
SM
MD
LG