Linkovi

Vožnja podrške Rusiji u Beogradu


Učesnici vožnje podrške Rusiji okupili su se kod centra Sava u Beogradu 13.marta 2022. (foto: RSE, Sonja Gočanin)
Učesnici vožnje podrške Rusiji okupili su se kod centra Sava u Beogradu 13.marta 2022. (foto: RSE, Sonja Gočanin)

U Beogradu je u nedelju održana protestna vožnja u znak podrške Rusiji. Skup "Srbi za Ruse" počeo je okupljanjem vozila u 16h kod centra Sava u Beogradu. Na pozivu za protest na društvenim mrežama nije objavljeno ko je organizator protesta, ali je skup podržala ekstremno desničarska organizacija Narodne patrole.

Kako prenose RSE i N1, kod centra Sava okupile su se desetine vozila sa srpskim i ruskim zastavama, a mnoga su imala iscrtano i slovo "Z", koje je nose i ruska borbena vozila i Ukrajini.

Kolona vozila je sa Novog Beograda krenula u vožnju centralnim gradskim ulicama, a krajnja destinacija je Svetog Marka, javlja N1.

Prvi skup "Srbi za Ruse" održan je 4. marta u Beogradu, kada je nekoliko hiljada ljudi prošetalo od spomenika ruskom caru Nikolaju Romanovu u centru grada, do ambasade Rusije na Slaviji.

Na tom protestu govorili su, između ostalih, i predstavnik ekstremno desničarske organizacije Narodne patrole Damjan Knežević i predstavnik klerofašističke organizacije Obraz Mladen Obradović.

Knežević je između ostalog poručio da je "rusofobija u Srbiji statistička greška".

U Beogradu su do sada održana i dva skupa podrške ukrajinskom narodu i protiv rata, ali su bili manje posećeni nego skup podrške Rusiji.

Srbija je, zvanično, osudila kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali se nije pridružila EU koja je uvela sankcije Rusiji. Beograd je podržao rezoluciju Generalne skupštine UN kojom se osuđuje agresija i Rusija poziva da momentalno obustavi borbena dejstva.

Rusija je počela invaziju na Ukrajinu 24. februara. Do sada je iz Ukrajine izbeglo više od 2,5 miliona ljudi, a još nema zvaničnih podataka o broju civilnih žrtava.

XS
SM
MD
LG