Linkovi

G7 poziva Srbiju da uvede sankcije Rusiji, Vučić poručuje - bez sankcija što je duže moguće


Predstavnici zemalja Grupe 7 na samitu u Berlinu, 14. maj 2022.
Predstavnici zemalja Grupe 7 na samitu u Berlinu, 14. maj 2022.

BEOGRAD - Članovi Grupe 7 najrazvijenijh zemalja, koji su se sastali u Berlinu, pozvali su Srbiju da se uskladi sa politikom EU kada je reč o uvođenju sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. U saopštenju objavljenom na sajtu nemačkog Ministarstva spoljnih poslova, G7 hvale Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i Severnu Makedoniju zbog usklađivanja sa EU po pitanju Ukrajine.

Predstavnici G7 takođe ističu posvećenost integracije šest zemalja Zapadnog Balkana u EU, kako bi se očuvali mir i prosperitet. Ističe se i da će EU pomoći zemljama regiona da smanje energetsku zavisnost od Rusije.

U saopštenju se, između ostalog, pozivaju Srbija i Kosovo da nastave sa dijalogom kojim posreduje EU, da sprovedu sve sporazume do kraja i normalizuju odnos kroz sveobuhvatan sporazum. Pozivaju se i sve zemlje regiona da nastave sa reformama potrebnim za članstvo u EU. Ceo tekst saopštenja na ovom linku.

Govoreći o delu saopštenja G7 kojim se poziva na uvođenje sanckija Rusiji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da deluje "kao da je pisano samo o Zapadnom Balkanu i kao da je skrojeno samo za Srbiju", prenosi Fonet.

"Može im se, veliki su, moćni jaki, a mi mali, slabi za njih. Šta da radite", rekao je Vučić za TV Prva.

Vučić je rekao da on poziva članice G7 da poštuju rezolucije UN i da jednako poštuju Rezoluciju 1244 o Kosovu.

On je rekao da se radi o politici brutalnih pritisaka, ali da se "Amerikanci ponašaju više fer nego Nemci, bar neće sekiru da koriste odmah".

"Pojedini zapadni predstavnici su drski i bezobrazni. Oni kažu da nikada neće prihvatiti i dati ni jedan pedalj Ukrajine...Ali ćete da učestvujete u rušenju teritorijalnog integriteta Srbije", rekao je Vučić.

On je ocenio da sa jedne strane postoji licemerje Zapada, jer kod njih nikakvi principi ne postoje, a da se sada vidi da ni kod Rusije principi ne važe i da Srbiji ostaje da se poziva na međunarodno javno pravo.

"Mi drugog izbora nemamo", naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da će se Srbija "boriti da što duže istraje u svojoj politici da ne uvede sankcije Rusiji", kao i da je šteta koju zbog toga trpi ogromna.

On je kao jedan od primera posledica naveo da u Srbiju ne žele da dođu pojedini producenti i glumci jer nije uvela sankcije, što uskraćuje "milionsku zaradu".

Jedna od posledica je i što Srbija ne može da izađe na tržište kapitala, rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG