Linkovi

EU odobrila novu vojnu pomoć Ukrajini, Poljska spremna da pošalje nemačke tenkove


Demonstranti sa ukrajinskim zastavama ispred zgrade Evropskog saveta u Briselu (Foto: AP/Virginia Mayo)
Demonstranti sa ukrajinskim zastavama ispred zgrade Evropskog saveta u Briselu (Foto: AP/Virginia Mayo)

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije su u ponedeljak, na sastanku u Briselu, usaglasili dodatnu vojnu pomoć Ukrajini od 500 miliona eura, saopštili su zvaničnici, a prenosi agencija Rojters.

Vojna pomoć odobrena je uz "nesmrtonosnu opremu" vrednu 45 miliona eura za evropsku misiju vojne obuke u Ukrajini, saopštili su švedski i češki zvaničnici.

"I dalje smo odlučni u podršci ukrajinskim oružanim snaga", tvitovalo je švedsko predsedništvo EU.

Pomoć je dogovorena nakon što zapadne zemlje prošle nedelje nisu uspele da postignu dogovor o slanju borbernih tenkova Ukrajini, ali su obećale više milijardi dolara pomoći.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki rekao je u ponedeljak da Poljska gradi koaliciju zemalja spremnih da pošalju tenkove nemačke proizvodnje u Ukrajinu, čak i ako Nemačka ne bude dala formalnu dozvolu za takav transfer.

Moravjecki je novinarima rekao da će Poljska tražiti dozvolu od Nemačke, ali da je traženje odobrenja Nemačke od sekundarnog značaja.

"Stalno vršimo pritisak na vladu u Berlinu da stavi na raspolaganje svoje Leoparde", rekao je Moravjecki.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je u nedelju da se Berlin neće protiviti ako Poljska odluči da pošalje tenkove nemačke proizvodnje u Ukrajinu, kako bi joj pomogla u borbi protiv ruskih osvajača.

Ona je francuskom TV kanalu LCI rekla da, iako Poljska nije zatražila dozvolu za izvoz svojih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu, "ne bismo stajali na putu" da takav zahtev jeste upućen.

Ukrajina je dugo tražila teške tenkove za borbu protiv ruskih snaga, odnosno kako bi koristila modernije tenkove od onih u ukrajinskom arsenalu. Sve do komentara Berbok u nedelju, Nemačka je bila uzdržana u vezi sa slanjem svojih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu ili odobravana njihovog transfera iz zemalja koje su tenkove kupile od Nemačke.

Francusko-nemački samit: Dodatno oružje za Ukrajinu

Ranije u nedelju, francuski i nemački zvaničnici održali su samit u Francuskoj na kojem su razgovarali o dodatnom oružju za Ukrajinu.

Nemački kancelar Olaf Šolc nije rekao da li će Nemačka pristati da Ukrajini obezbedi isporuku borbenih tenkova, ali novinska agencija Rojters citirala je njegovu izjavu da će takve odluke biti donete u koordinaciji sa saveznicima, uključujući Sjedinjene Države.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da ne isključuje mogućnost slanja tenkova Leklerk u Ukrajinu. On je, međutim, upozorio da slanje tenkova ne sme da ugrozi bezbednost Francuske ili da doprinese eskalacii rata između Ukrajine i Rusije.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli rekao je u nedelju u intervjuu za Skaj njuz da bi voleo da vidi Ukrajince "opremljene stvarima poput Leoparda 2".

Američki kongresmen Majkl Mekol, novopostavljeni republikanski predsedavajući Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, rekao je za ABC da bi Sjedinjene Države trebalo da ponude svoje teške borbene tenkove "Abrams" Ukrajini kako bi podstakle Nemačku da pošalje i svoje Leopard 2.

"Samo jedan tenk Abrams bio bi dovoljan da podstakne saveznike, posebno Nemačku, da otključaju sopstvene zalihe tenkova za borbu protiv Rusije", rekao je on.

Poziv da i SAD obezbede tenkove

Senator Kris Kuns, demokrata, takođe je rekao za ABC da je vreme da se ostave po strani brige Sjedinjenih Država u vezi sa isporukom Abramsa.

"Poštujem to što naši vojni lideri misle da je Abrams suviše sofisticirana, preskupa platforma da bi bila korisna kao Leopard, ali moramo da nastavimo da radimo sa našim bliskim saveznicima i da idemo napred u određenom koraku".

Njihovi komentari u nedelju izgledali su kao ponovljena reakcije evropskih zvaničnika u subotu na neodlučnost Nemačke da pošalje svoje teške tenkove u Ukrajinu. Letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs pozvao je Berlin da "odmah Ukrajini obezbedi tenkove Leopard".

Estonska premijerka Kaja Kalas pozvala je da se brže u Ukrajinu pošalje "mnogo više" oružja. Poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau pozvao je na "odmah".

"Ukrajinska krv se zaista proliva", napisao je on na Tviteru. "Ovo je cena oklevanja oko isporuka Leoparda", rekao je on.

Mihail Podoljak, viši savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, izrazio je u subotu frustraciju zbog spore vojne podrške koju pružaju saveznici te zemlje. "Svaki dan odlaganja je smrt Ukrajinaca. Mislite brže".

Ukrainian servicemen ride atop a tank near the front line city of Bakhmut, in Ukraine's eastern Donetsk region, Jan. 20, 2023, amid Russia's invasion of its neighbor.
Ukrainian servicemen ride atop a tank near the front line city of Bakhmut, in Ukraine's eastern Donetsk region, Jan. 20, 2023, amid Russia's invasion of its neighbor.

U međuvremenu, ukrajinske trupe počeće obuku za upotrebu borbenih tenkova Leopard 2 na poljskom tlu, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov ukrajinskoj službi Glasa Amerike u petak. Reznikov je razvoj opisao kao iskorak.

"Optimista sam u vezi sa tim jer je prvi korak napravljen. Počećemo programe obuke naših tenkovskih posada na Leopard 2", rekao je Reznikov.

Korupcija u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obećao je u nedelju da će nastaviti da iskorenjuje korupciju u ukrajinskoj vladi, preneo je Rojters.

Obećanje je usledilo usred navoda o korupciji na višem nivou, uključujući izveštaj o sumnjivoj praksai prilikom vojnih nabavci uprkos tome što zvaničnici promovišu nacionalno jedinstvo da bi se suprotstavili invaziji, izvestio je Rojters.

"Želim da ovo bude jasno: više neće biti povratka na ono što je bilo u prošlosti, na način na koji su živeli razni ljudi bliski državnim institucijama ili oni koji su ceo život jurili stolicu", rekao je Zelenski u svom noćnom video obaćanju.

Transparensi internešenal je 2021. godine korupciju u Ukrajini svrstao na 122. mesto od 180 zemalja.

Rusija tvrdi da napreduje

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je drugi dan zaredom u nedelju da njihove snage poboljšavaju svoje pozicije u ukrajinskom južnom regionu Zaporožja.

"Tokom ofanzivnih operacija u pravcu Zaporožja, jedinice Istočnog vojnog okruga zauzele su povoljnije terene i položaje", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tvrdi se da su naneli žrtve i uništili opremu, uključujući ukrajinska borbena vozila, haubice i dve rakete HIMARS američke proizvodnje. Novinska agencija Rojters nije bila u mogućnosti da nezavisno proveri navode Rusije o događanjima na bojnom polju. Ukrajina je u subotu rekla da su tvrdnje Rusije o napretku u Zaporožju preuveličane.

Vraćanje tela

U subotu, Vagner grupa, privatna ruska paravojna grupa, objavila je preko svog sajta RIA FAN da planira da pošalje tela ukrajinskih vojnika poginulih tokom borbi u zauzetom gradu Soledaru na teritoriju koju drži Ukrajina.

Internet stranica RIA FAN, koja je deo medijskog fonda lidera Vagnera Jevgenija Prigožina, citirala je jednog komandanta Vagnera koji je rekao da će plaćenička jedinica poslati tela iz Soledara na teritoriju pod kontrolom Ukrajine u četiri ili pet konvoja od ukupno oko 20 kamiona.

U subotnjem izveštaju nije navedeno koliko će tela biti vraćeno ukrajinskim vlastima, ali se navodi da su ukrajinske snage pretrpele velike gubitke u Soledaru.

U njemu se navodi da je Prigožin jasno stavio do znanja da tela vojnika treba da budu vraćena u Ukrajinu na "dostojanstven" način, ali nije naveo više detalja.

Bela kuća je uvela nove sankcije Prigožinovoj paravojnoj organizaciji.

U posebnom pismu upućenom koordinatoru Saveta za nacionalnu bezbednost Džonu Kirbiju, Prigožinova pres-služba je pitala: "Poštovani gospodine Kirbi, da li biste mogli da razjasnite koji je zločin počinio PMC Vagner?"

Kirbi je Vagner nazvao "zločinačkom organizacijom koja čini široko rasprostranjena zverstva i kršenje ljudskih prava".

Ruslan Petrička iz Ukrajinskog servisa Glasa Amerike doprineo je pisanju ovog izveštaja. Korišćene su neke informacije od agencija Asošijeted pres, Rojters i AFP.
XS
SM
MD
LG