Linkovi

Savjetnik ukrajinskog predsjednika podnio ostavku zbog izjave o napadu u Dnjepru


ARHIVA - Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič
ARHIVA - Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič podnio je u utorak ostavku nakon što je izazvao oštre kritike javnosti izjavom u kojoj je sugerisao da su ukrajinske snage oborile rusku raketu koja je pogodila stambenu zgradu u Dnjepru. U udaru su poginule 44 osobe.

Predsjednik Volodimir Zelenski još nije javno reagovao na ponudu Arestoviča da podnese ostavku. Spasioci su nastavili da tragaju za žrtvama u ruševinama zgrade u Dnjepru koju je, kako su saopštile ukrajinske vazduhoplovne snage, u subotu pogodila ruska raketa Kh-22.

Nekoliko sati nakon raketnog napada, Arestovič - koji na Jutjubu redovno saopštava informacije o ratu - rekao je da je ruska raketa pala na zgradu nakon što su je oborile ukrajinske protivvazdušne snage.

Izjava, koja se razlikovala od zvaničnog saopštenja, izazvala je bijes u Ukrajini. Iskoristile su je i ruske vlasti koje su, po svemu sudeći, aludirale na Arestoviča kada su optužile Kijev za napad.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruske snage "ne pogađaju stambene zgrade" i sugerisao da je napad rezultat ukrajinske protivvazdušne odbrane što je zaključak koji su, kako je naveo, donijeli i "neki predstavnici ukrajinske strane".

Arestovič je kasnije odustao od početne izjave i pozvao se na umor, ali je i dodao da je stavio do znanja da je govorio samo o preliminarnoj teoriji.

U utorak ujutro je objavio fotografiju ostavke i priznao da je napravio "fundamentalnu grešku".

"Najiskrenije se izvinjavam žrtvama i njihovim porodicama, stanovnicima Dnjepra i svima koje je duboko povrijedila moja preuranjena pogrešna verzija razloga udara ruske rakete u stambenu zgradu", napisao je savjetnik Zelenskog.

Ukrajina je saopštila da nema opremu za obaranje rakete Kh-22. Dnjepar, grad sa oko milion stanovnika, služi kao centar za snabdijevanje ukrajinskih snaga u istočnom regionu Donbas. Više puta su ga bombardovale ruske snage.

XS
SM
MD
LG