Linkovi

Nemačka imenovala novog ministra odbrane, pod pritiskom da pošalje tenkove u Ukrajinu


Arhiva - Boris Pistorius govori na konferenciji u Minhenu, 2. decembra 2022.
Arhiva - Boris Pistorius govori na konferenciji u Minhenu, 2. decembra 2022.

Nemačka vlada imenovala je u utorak Borisa Pistorijusa za novog ministra odbrane, pošto raste pritisak zapadnih saveznika na Berlin da dozvoli Ukrajini da koristi tenkove nemačke proizvodnje u ratu sa Rusijom.

Kristin Lambret podnela je ostavku na mesto ministra odbrane u ponedeljak, uoči konferencije u petak u američkoj vojnoj bazi u Ramštajnu o planovima Zapada da Kijevu obezbedi još oružja.

Nemačka je do sada bila oprezna u pogledu odobravanja slanja teških tenkova Leopard zbog zabrinutosti da bi se takav potez mogao videti kao eskalacija rata. Drugim zemljama je takođe potrebno odobrenje Berlina pre nego što takve tenkove mogu da proslede drugoj zemlji.

"Postoje važne odluke koje treba doneti u kratkom roku, posebno je hitno pitanje kako da nastavimo da podržavamo Ukrajinu u njenom pravu na samoodbranu", rekao je ministar ekonomije Robert Habek u saopštenju.

"Nemačka ovde snosi odgovornost i ima velike zadatke koje treba da izvrši", rekao je on.

Pistorijus (62), koji je odslužio vojni rok, bio je ministar unutrašnjih poslova u Donjoj Saksoniji od 2013. On se kandidovao za vođstvo Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) 2019. i poznat je po tvrdom stavu po pitanju bezbednosti.

Nacionalni profil je stekao tokom migrantske krize 2015. godine kada je zagovarao restriktivnu migrantsku politiku.

"Pistorijus je izuzetno iskusan političar koji je okušan u administraciji, godinama se bavi bezbednosnom politikom", rekao je kancelar Olaf Šolc.

"Sa svojom stručnošću, asertivnošću i velikim srcem, on je upravo prava osoba da vodi Bundesver (oružane snage) kroz ovu prekretnicu", naveo je on u saopštenju.

Pistorijus je bio u vezi sa Doris Šreder-Kopf, bivšom suprugom bivšeg kancelara Gerharda Šredera.

Šreder je izazvao oštre kritike iz Nemačke i inostranstva zbog svojih bliskih veza sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Pistorijus je takođe bio član grupe nemačko-ruskog prijateljstva Gornjeg doma Bundesrata pre nego što je ona raspuštena u aprilu.

Dalji prioritet biće rešavanje nemačkih odbrambenih sposobnosti, pod svetlom reflektora pošto je nekoliko pešadijskih oklopnih vozila "Puma", koji su ispali iz upotrebe tokom nedavnih vežbi.

Na raspolaganju mu je specijalni fond od 100 milijardi evra za odbranu, dogovoren nakon što je Rusija napala Ukrajinu pre skoro godinu dana.

XS
SM
MD
LG