Linkovi

Najmanje 40 mrtvih u ruskom udaru na zgradu u Dnjepru, traga se za nestalima


Devetospratnica u Dnjepru uništena je u ruskom raketiranju u subotu
Devetospratnica u Dnjepru uništena je u ruskom raketiranju u subotu

DNJEPAR - Najmanje 40 osoba poginulo je u ruskom raketnom napadu na ukrajinski grad, dok su desetine građana povređene.

Udar na stambenu zgradu do sada je najsmtonosniji napad na civilnu infrastruru tokom gotovo jedanaestomesečne ruske agresije na Ukrajinu.

Ukrajinske vlasti istakle su da masovna pogibija civila, koju označavaju kao terirorizam, jasno ukazuju zbog čega je Ukrajini potrebno još naoružanja. Tokom ratne vojne kampanje protiv Ukrajine – Rusija negira napade na civile.

Spasilačke službe strahuju da neće pronaći preživele u ruševinama ruskog raketnog napada.

Međutim, predsednik Volodimir Zelenski uverava da će napori spasilaca trajati sve dok postoji i namanja šansa da se spasu ljudski životi. Zelenski je u večernjem obraćanju rekao da je ruski napad na zgradu u Dnjepru "ratni zločin" i poručio da će odgovorni biti privedeni pravdi.

“Nema sumnje: Svi koji su krivi za ovaj ratni zločin će biti identifikovani i privedeni pravdi", rekao je Zelenski.

U Dnjepru je u u ponedeljak proglašen Dan žalosti.

U međuvremenu, nemačka šefica diplomatije Analena Berbok zatražila je u ponedeljak osnivanje specijalnog međunarodnog suda za krivično gonjenje ruskih lidera zbog invazije na Ukrajinu.

Nada ne jenjava

Porodice nestalih čekaju ispred ruševina stambene zgrade u Dnjepru na jugoistoku Ukrajine, nadajući se dobrim vestima, dok spasioci nastavljaju da tragaju za preživelima u ruševinama devetospratnice koju je pogodila ruska raketa u subotu.

„Moja majka još nije pronađena“, rekao je Roman Žuravski agenciji Frans pres. „Ali verovatnoća, s na to obzirom da se pet spratova srušilo iznad nje...“

Nema mnogo nade da će još preživelih biti pronađeno u ruševinama stambene zgrade u Dnjepru, piše Rojters. Vlasti su saopštile da je broj žrtava dostigao 40, da se više od 30 osoba vodi kao nestalo, a da je najmanje 75 povređeno. Spaseno je 39 ljudi. U zgradi je živjelo oko 1.700 stanara, prenosi AP.

General Valerij Zalužni, vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga, rekao je da je Rusija u subotu ispalila 33 krstareće rakete, od kojih je 21 oborena.

Komanda vazduhoplovstva je saopštila da je raketa koja je pogodila stambenu zgradu bila Kh-22, lansirana iz ruske oblasti Kursk, ali da Ukrajina nema sistem sposoban da presretne tu vrstu oružja.

Rusko ministarstvo odbrane preuzelo je odgovornost za raketne udare širom Ukrajine, ali nije pominjalo napad na stambenu zgradu u Dnjepru. Neki od stanara u zgradi rekli su da ona nema strateški vojni značaj.

„Svi naznačeni ciljevi su pogođeni“, saopštilo je ministarstvo na Telegramu. „Cilj napada je postignut. Rečeno je da su rakete ispaljene „na sistem vojne komande i kontrole Ukrajine i povezane energetske objekte“.

Belorusko-ruske vežbe

Belorusija i Rusija u ponedeljak bi trebalo da počnu zajedničke vojne vežbe, prenosi Rojters.

Belorusija je učestvovala u brojnim vojnim vežbama sa Rusijom od početka sukoba, povećavajući strahove u Ukrajini i među njenim saveznicima da će ući u rat na strani Moskve, uprkos uveravanjima iz Minska da se neće pridružiti borbi.

Pavel Muravejko, prvi zamenik državnog sekretara Beloruskog saveta bezbednosti, rekao je da je „vežba čisto odbrambene prirode“.

Britanija šalje tenkove Ukrajini

Nekoliko sati nakon subotnjih raketnih udara, Velika Britanija je obećala da će poslati tenkove Čelendžer 2 u Ukrajinu kako bi pomogla u odbrani od ruske invazije.

Kancelarija premijera Rišija Sunaka saopštila je da će tenkovi biti poslati u narednim nedeljama. On je rekao da će uskoro početi obuka ukrajinskih trupa kako da koriste oružje i tenkove.

Potraga za preživelima u Dnjepru, 15. januar 2023.
Potraga za preživelima u Dnjepru, 15. januar 2023.

Čelendžer 2 je glavni borbeni tenk u Britaniji. Dizajniran je za napad na druge tenkove i u upotrebi je od 1994. godine, navodi vojska.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u nedelju da postoji mogućnost da Rusija produži starosnu granicu za vojnu obavezu sa 27 na 30 godina, pred prolećnno regrutovanje 2023, što bi omogućilo ruskim snagama da povećaju broj regrutovanih za najmanje 30%.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da podržava taj potez, prema britanskom ministarstvu.

XS
SM
MD
LG