Linkovi

Pao helikopter blizu vrtića kod Kijeva, među žrtvama ukrajinski ministar i jedno dete


Ekipe hitne pomoći prenose tela žrtava blizu mesta gde se srušio helikopter (Foto: REUTERS/Nacho Doce)
Ekipe hitne pomoći prenose tela žrtava blizu mesta gde se srušio helikopter (Foto: REUTERS/Nacho Doce)

KIJEV - Najmanje 14 osoba, uključujući ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova i jedno dete, poginulo je kada se helikopter srušio u gradu Brovari u Kijevskoj oblasti, blizu vrtića, rekao je šef policije.

Povređeno je ukupno 25 osoba, među njima i 11-oro dece, saopštile su ukrajinske hitne službe. Devetoro mrtvih su bili putnici helikoptera. Iz vladinih službi je ranije saopšteno da je broj žrtava bio veći, i do 18.

Udes je izazvao veliki požar, a cela strana zgrade lokalnog vrtića je izgorela. Guverner Kijevske oblasti rekao je da su deca i osoblje bili u vrtiću u vreme nesreće.

„Videli smo ranjene ljude, videli smo decu. Ovde je bila velika magla, sve je bilo razasuto. Čuli smo krike, trčali smo prema njima“, rekao je za Rojters Hlib, 17-godišnji lokalni stanovnik Brovarija."Odveli smo decu i prebacili ih preko ograde, dalje od vrtića jer je goreo, posebno drugi sprat", rekao je on.

Šef policije Ihor Klimenko objavio je da su poginuli ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski i njegov zamenik Jevhenij Jenin. Monastirski je imao 42 godine i bilo je ministar od jula 2021, i bio je član stranke Zelenskog. Reč o najvišem ukrajinskom zvaničniku koji je stradao od početka ruske invazije na Ukrajinu.

"U nesreći kod Brovarija poginuo je vrh Ministarstva unutrašnjih poslova. Oni su bili u helikopteru državne hitne službe", objavio je Klimenko koji je imenovan za vršioca dužnosti ministra unutrašnjih poslova.

"Danas se u Brovariju u Kijevskoj oblasti dogodila užasna tragedija. Bol je neopisiv“, napisao je na Telegramu ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji je naložio sprovođenje istrage.

Zvaničnici su rekli da je prerano da se utvrdi šta je izazvalo nesreću. Niko nije govorio o napadu Rusije, niti se Moskva oglašavala.

Mesto gde je pao helikopter u gradu Brovari kod Kijeva
Mesto gde je pao helikopter u gradu Brovari kod Kijeva

Služba državne bezbednosti SBU saopštila je da istražuje i razmatra nekoliko mogućih uzroka nesreće, uključujući kršenje pravila letenja, tehnički kvar i namerno uništavanje helikoptera.

Portparol vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat rekao je da bi moglo potrajati najmanje nekoliko nedelja da se istraži uzrok nesreće.

„Nažalost, nebo ne oprašta greške, kako piloti kažu, ali je zaista rano govoriti o uzrocima“, rekao je on u TV prenosu.

Zapadni lideri su odali poštu Monastirskom, a američki predsednik Džo Bajden je izrazio saučešće porodicama žrtava nesreće i poručio da će SAD odati počast ukrajinskom ministru daljom rešenošću da očuvaju ukrajinsku demokratiju.

XS
SM
MD
LG