Linkovi

Bivši pripadnik američkih Zelenih beretki uklanja nagazne mine u Ukrajini


Ukrainian National guard demining team Battalion Dnipro 1 clears mine fields in Donetsk region of Ukraine
Ukrainian National guard demining team Battalion Dnipro 1 clears mine fields in Donetsk region of Ukraine

Rajan Hendrikson je penzionisani pripadnik Zelenih beretki, specijalne jedinice američke vojske. Ali u današnje vreme on je u Ukrajini, gde pomaže u čišćenju nagaznih mina koje su ostale posle povlačenja ruskih snaga.

Američki veteran objašnjava da je posle osam borbenih misija u Avganistanu osećao potrebu da se bavi humanitarnim radom kako bi pomogao Ukrajini. Osnovao je sopstvenu neprofitnu grupu za uklanjanje nagaznih mina nazvanu “Vrh koplja” i već skoro godinu dana putuje na relaciji SAD - Ukrajina i prikuplja sredstva.

“Kada sam došao u Ukrajinu u periodu mart-april-maj, slušao sam mnogo o deci koja su povređena i ubijena minama, kasetnim bombama, zamkama i sličnim stvarima. I to me je podsetilo na bol koju sam doživeo, na sve kroz šta sam prošao i šta sam video - kroz šta ova deca sad prolaze. Uglavnom su deca, zato i radim ono što radim", naglašava Hendrikson.

On kaže da su mine pronalazili na drumovima i poljima, u stanovima, u kuhinjskim ormarićima, pa čak i u kutijama za držanje igračaka.

Bivši pripadnik američkih Zelenih beretki uklanja nagazne mine u Ukrajini
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

Meri Akopijan, zamenica ministra unutrašnjih poslova Ukrajine ističe da je Ukrajina zemlja sa najviše mina na svetu:

"U ovom trenutku, imamo više od 200 hiljada kvadratnih kilometara koji još nisu provereni i nisu razminirani. I to samo na oslobođenim teritorijama".

Eksperti kažu da 10 do 30 odsto ruskih granata i mina nikada ne eksplodira, što čini oslobođene teritorije Ukrajine izuzetno opasnim za civile. Demineri uglavnom traže klaster bombe i nagazne mine.

Rajan Hendrikson kaže da vojnici i demineri umiru sve vreme: "Izgubili smo trojicu pre nekoliko dana i još četvoricu pre pet dana“.

Zvaničnici navode da je do sada u Ukrajini očišćeno stotine hiljada mina. Međutim, ukrajinske vlasti kažu da će proces razminiranja trajati najmanje sedam godina posle završetka rata. Prioritet za deminere kao što je Hendrikson je da civili budu bezbedni.

“Probudim se ujutru, uđemo u kola da odemo do Hersona i okupimo našu jedinicu. Onda sve zavisi od misije i vremenskih uslova. Ako je toplije napolju - a može da pada kiša ili bilo šta - ali ako je toplije, možemo da kopamo", opisuje Hendrikson.

I Sjedinjene Države pokušavaju da pomognu. Američki Stejt department izdvojio je skoro 90 miliona dolara za razminiranje u Ukrajini, uključujući obuku i modernu opremu.

U Ukrajini postoji oko 200 deminerskih brigada, svaka od po pet ljudi. Ukrajina se nada da će do početka 2024. godine udvostručiti taj broj.

Hendrikson ne planira da prestane da pomaže. On deo svog vremena provodi u SAD, a deo u Ukrajini, s tim da u Ameriku ide samo da bi prikupio sredstva za kupovinu dodatne opreme za čišćenje mina.

XS
SM
MD
LG