Linkovi

Gutereš u Davosu: Svet u žalosnom stanju


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš govori na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, 18. januar 2023. (Foto: AP/Markus Schreiber)
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš govori na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, 18. januar 2023. (Foto: AP/Markus Schreiber)

Svet je u "žalosnom stanju" zbog bezbroj "međusobno povezanih" izazova, uključujući klimatske promene i ruski rat u Ukrajini, koji se "gomilaju kao automobili u lančanom sudaru", izjavio je u sredu generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš na zasedanju Svetskog ekonomskog foruma u švajcarskom gradu Davosu.

Prvi čovek UN-a preneo je svoju tužnu poruku tokom drugog dana elitnog okupljanja svetskih lidera i korporativnih direktora u švajcarskom skijalištu. Sesije su postale sumorne kada su objavljene vesti o padu helikoptera u Ukrajini u kojem je poginulo 18 osoba, uključujući ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova i druge zvaničnike.

Predsednik foruma Borge Brende zatražio je 15 sekundi tišine, a prva dama Ukrajine Olena Zelenska je, sa suzama u očima, nazvala to "još jednim veoma tužnim danom", a zatim poručila prisutnima da "takođe možemo da promenimo ovu negativnu situaciju na bolje".

Reakcija Prve dame Ukrajine Olene Zelenske na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, posle vesti o padu helikoptera u Ukrajini, 18. januar 2023. (Foto: AP/Markus Schreiber)
Reakcija Prve dame Ukrajine Olene Zelenske na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, posle vesti o padu helikoptera u Ukrajini, 18. januar 2023. (Foto: AP/Markus Schreiber)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se forumu putem video linka, dok ukrajinska delegacija koja obuhvata i njegovu suprugu traži veću pomoć, uključujući oružje, od međunarodnih saveznika u borbi protiv Rusije.

Prethodno je govorio nemački kancelar Olaf Šolc, koji se suočava sa pritiskom da pošalje tenkove da pomognu Ukrajini i jedini je lider iz Grupe 7 najvećih svetskih ekonomija, koji je prisutan u Davosu.

Gutereš je rekao da najširi nivoi geopolitičkih podela i nepoverenja u poslednjih više generacija, podrivaju napore za rešavanje globalnih problema, koji takođe obuhvataju širenje nejednakosti, krizu životnih troškova izazvanu rastućom inflacijom i energetskom krizom, dugotrajne efekte pandemije Kovida 19, prekide u lancu snabdevanja i drugo.

On je naglasio klimatske promene kao "egzistencijalni izazov" i rekao da globalna posvećenost ograničavanju porasta temperature na Zemlji na 1,5 stepeni Celzijusa, skoro da nestaje.

Gutereš, koji je jedna od najglasnijih uticajnih ličnosti u svetu u pogledu klimatskih promena, naveo je nedavno istraživanje koje je otkrilo da su naučnici u kompaniji Ekson Mobil napravili izuzetno precizna predviđanja o uticaju klimatskih promena još od sedamdesetih godina 20. veka, čak i kada je kompanija javno dovodila u sumnju da je zagrevanje stvarno.

"Prošle nedelje smo saznali da su određeni proizvođači fosilnih goriva bili potpuno svesni još sedamdesetih da njihov osnovni proizvod peče našu planetu", rekao je on u svom govoru. "Neki u 'Velikoj nafti' su prodavali veliku laž".

Kritičari dovode u pitanje uticaj četvorodnevnog sastanka na kojem političari, generalni direktori i drugi lideri razgovaraju o svetskim problemima – i sklapaju sporazume, ali na kojem je konkretnu akciju teže izmeriti. Ekolozi su, na primer, kritikovali privatne avione koji izbacuju štetne materije dok prevoze važne učesnike na događaj koji daje prioritet borbi protiv klimatskih promena.

Drugog dana Svetskog ekonomskog foruma, vladini zvaničnici, korporativni direktori, akademici i aktivisti prisustvovali su desetinama panela na temu Metaverzuma, pročišćavanja okoline i veštačke inteligencije.

Ukrajina je zauzela glavno mesto dok se približava godišnjica početka rata, a supruga ukrajinskog predsednika Zelenska vrši pritisak na učesnike da učine više da pomognu njenoj zemlji u trenutku kada ruska invazija ostavlja decu da umiru, a svet se bori sa nesigurnošću hrane.

Pad aviona u Ukrajini je još jedna u nizu tragedija, pošto je ruski projektil pogodio zgradu tokom vikenda u jugoistočnom ukrajinskom gradu Dnjepar, usmrtivši desetine ljudi u jednom od najsmrtonosnijih napada poslednjih meseci.

Međutim, Ukrajina dobija dodatnu međunarodnu podršku. Holandski premijer Mark Rute izjavio je u utorak da Holandija planira da se pridruži naporima Sjedinjenih Država i Nemačke da obuči i naoruža Ukrajinu naprednim odbrambenim sistemima Patriot.

Nemačka vlada se suočila sa sve većim pritiskom da napravi još jedan značajan korak napred u vojnoj pomoći Ukrajini pristajući da isporuči borbene tenkove Leopard 2. Sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin treba da poseti Berlin ove nedelje i da bude domaćin sastanka saveznika u vazdušnoj bazi Ramštajn u zapadnoj Nemačkoj.

XS
SM
MD
LG