Linkovi

Ukrajini obećano oružje vredno više milijardi dolara, ali još nema dogovora o tenkovima


ARHIVA : Slovački vojnici na njemačkom tenku "Leopard" (Foto: REUTERS/Radovan Stoklasa)
ARHIVA : Slovački vojnici na njemačkom tenku "Leopard" (Foto: REUTERS/Radovan Stoklasa)

BERLIN — Zapadne zemlje u četvrtak su obećale nove isporuke oružja Ukrajini, vredne više milijardi dolara, ali još nije poznat odgovor na pitanje da li će Kijevu biti poslati tenkovi.

U strahu da će zima omogućiti ruskim snagama da se pregrupišu i izvedu veliki napad, Ukrajina traži nemačke borbene tenkove "Leopard", koje ima niz NATO članica, ali je za njihovu isporuku Kijevu potrebno odobrenje Nemačke.

Berlin će dozvoliti da se njegovi tenkovi pošalju u Ukrajinu kako bi pomogli njenu odbranu od Rusije - ako SAD pristanu da pošalju svoje tenkove, rekao je ranije izvor iz nemačke vlade Rojtersu. Nemački kancelar Olaf Šolc je to nekoliko puta ponovio iza zatvorenih vrata, kaže amonimni izvor.

Dve zemlje pokušale su da prevaziđu razlike u pogledu tok pitanja na sastanku američkog sekretara za odbranu Lojda Ostina sa novim nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusem u Berlinu. Međutim, nije poznato da li je postignut napredak uoči sastanka desetina saveznika u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski indirektno je kritkovao Nemačku zbog stava o tenkovima.

"'Jak sam u Evropi i pomoći ću ako neko van Evrope takođe pomogne - čini mi se da to nije veoma ispravna strategija".

Sastanak i Ramštajnu smatra se šansom za Zapad da Ukrajini obezbedi neophodnu pomoć da porazi Rusiju 2023. godine, a zemlje kao što su Kanada, Holandija i Švedska već su najavile da će Kijevu poslati oklopna vozila i sisteme za protivvazdušnu odbranu.

Međutim, ukrajinske vlasti saopštile su da su joj potrebi tenkovi da odbije ruske napade i ponovo preuzme kontrolu nad svojom teritorijom.

"Nemamo vremena, svet nema vremena. Pitanje tenkova za Ukrajinu mora se rešiti što je pre moguće. Sporost plaćamo životima Ukrajinaca. Ne bi trebalo da bude tako", rekao je šef kabineta Zelenskog Andrej Jermak na Telegramu.

Berlin je do sada sprečavao saveznike da pošalju tenkove "Leopard 2", dok američki zvaničnici navode da još ne planiraju da šalju svoje tenkove "Ejbrams". Pistorijus i Ostin su uoči sastanka govorili o značaju davanja podrške Ukrajini, ali nisu direktno pominjali pitanje tenkova.

Pistorijus je na ceremoniji polaganja zakletve poručio: "Ovo nisu normalna vremena, rat besni u Evropi. Rusija vodi brutalni rat uništenja protiv suverene zemlje, Ukrajine".

Ostin je rekao je da je Nemačka jedan od najbližih saveznika Vašingtona i zahvalio joj se na dosadašnjoj pomoći Ukrajini.

Nemački tenk Leopard u Slovačkoj
Nemački tenk Leopard u Slovačkoj

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je na ekonomskom forumu u Davosu, u da se plaši da Rusija priprema novu ofanzivu na Ukrajinu u roku od nekoliko meseci i da je zbog toga ključno pružiti dodatnu podršku kijevskoj vladi modernim tenkovima i raketama.

Poljska i Finska su rekle da će poslati tenkove Leopard ako ih Nemačka odobri. SAD su izdvojile oko 24 milijarde dolara da pomognu Ukrajini da se odbrani od ruskih snaga.

Američki zvaničnici, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekli su da se očekuje da će administracija predsednika Džoa Bajdena sledeće odobriti oklopna vozila Strajker za Ukrajinu, ali da nije spremna da pošalje tenkove.

Ove nedelje, London je pojačao pritisak na Berlin tako što je postao prva zapadna zemlja koja je poslala zapadne tenkove - Čelendžere, ali se Leopardi smatraju najboljim izborom za snabdevanje Ukrajine velikim tenkovskim snagama.

XS
SM
MD
LG