Linkovi

Bajden i Tramp u Džordžiji uoči izbora za Senat


Izabrani predsednik Džozef Bajden i odlazeći predsednik Donald Tramp (Foto: AFP/JIM WATSON)
Izabrani predsednik Džozef Bajden i odlazeći predsednik Donald Tramp (Foto: AFP/JIM WATSON)

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp i izabrani predsednik Džozef Bajden boraviće u američkoj državi Džordžija, poslednjeg dana kampanje uoči izbora za dva mesta koja su odlučujuća za odnos snaga u američkom Senatu, gornjem domu Kongresa.

Tramp će boraviti u gradu Daltonu – gde će podržati republikanske senator Dejvida Perdjua i Keli Lefler. Za to vreme – Bajden će u Atlanti podržati Džon Osofa i sveštenika Rafaela Vornoka.

Izbori se održavaju pošto nijedan od kandidata nije osvojio većinu na izborima održanim 3. novembra.

Inače, američka država Džordžija u središtu je Trampovih tvrdnjim o izbornim neregularnostima za koje do sada nije ponudio validne dokaze.

Državni izborni zvaničnici, uključujući republikance, potvrdili su da rezultati glasanja nisu kompromitovani – dok je nekoliko sudova odbacilo tužbe koje su podnosili Trampovi advokati tvrdeći da su izborni proces obeležile neregularnosti.

Republikanci trenutno imaju prednost od 50-48 i pobeda u jednoj ili obe trke u Džordžiji dala bi im većinu u tom telu, a samim tim i pravo da određuju dnevni red, kao i većinu u svakom od senatskih zakonodavnih odbora.

Međutim, ukoliko i Vornok i Osof pobede, odnos republikanskih i demokratskih senatora bio bi 50-50 (dva nezavisna senatora uglavnom glasaju sa demokratama, prim. nov), a novoizabrana potpredsednica Kamala Haris imala bi priliku da bude presudni glas u korist demokrata, u organizaciji odbora i kontrolisanju zakonodavnog kalendara.

Ukoliko republikanci osvoje kontrolu nad Senatom to bi zakomplikovalo usvajanje zakonodavnih inicijativa Džozef Bajden u naredne dve godine i po svemu sudeći dovelo do dugih i napornih pregovora o kontroverznim pitanjima kao što su zdravstvena zaštita, kontrola imigracije ili regulativa u vezi sa klimatskim promenama.

Demokratska kontrola nad Senatom, ukoliko se članovi stranke budu držali ujedinjeni i glasali zajedno, mogla bi da olakša put za usvajanje Bajdenove agende.

U Džordžiji, nekadašnjem republikanskom uporištu, Bajden je na izborima 3. novembra pobedio Trampa sa prednošću manjom od 12.000 glasova, od ukupno pet miliona.

XS
SM
MD
LG