Linkovi

Počeo postupak žalbe na presudu Ratku Mladiću


Ratko Mladić, arhivska fotografija
Ratko Mladić, arhivska fotografija

Pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, naslednikom Haškog tribunala, počelo je iznošenje argumenata u procesu žalbe na presudu generalu vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, osuđenom na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina.

Ročište je održano delom preko video linka zbog pandemije koronavirusa, a iznošenje argumenata trajaće dva dana.

Advokat Ratka Mladića, Dragan Ivetić, rekao je da Mladić nije mentalno sposoban da učestvuje u procesu i da ga prati. Mladićev pravni tim je na prošlom ročištu u julu upozorio da je on možda u ranoj fazi demencije.

Ipak, ročište se nastavilo uprkos zahtevima odbrane, jer su sudije rekle da Mladićevi advokati nisu dokazali da je mentalno nepodoban da prati suđenje. Ratko Mladić je bio na sudu i prvo je nosio masku, a potom je skinuo, prenosi AP.

Mladić je osuđen u novembru 2017. na doživotnu kaznu zatvora. Sudsko veće Haškog tribunala je potvrdilo genocid u Srebrenici, ali je optuženog oslobodio krivice po prvoj tački optužnice koja ga je teretila za genocid u šest drugih opština u BiH.

Proglašen je krivim za genocid nad “nekoliko hiljada” Muslimana iz Srebrenice, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

Njegov pravni tim traži od Mehanizma za međunarodne krivične sudove da Mladić bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi.

Tužilaštvo je takođe uložilo žalbu na prvostepenu presudu i traži da Mladić bude osuđen i po drugoj tački optužnice, za etničko čišćenje.

XS
SM
MD
LG