Linkovi

Putin: Američko testiranje rakete predstavlja novu pretnju po Rusiju


Predsednik Rusije Vladimir Putin govori tokom konferencije u Helsinkiju, Finska, 21. avgusta 2019.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da poslednja proba nove američke rakete, zabranjene po sada nevažećem sporazumu o naoružanju, predstavlja novu pretnju po Rusiju i da garantuje da će Rusija odgovoriti.

SAD su testirale modifikovanu verziju mornaričke rakete "Tomahavk", koja se lansira sa zemlje, koja je pogodila svoj cilj na više od 500 kilometara udaljenosti. Test u nedelju usledio je nakon što su se SAD i Rusija povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine, koji je zabranjivao takvo oružje.

Govoreći nakon razgovora u sredu sa finskim predsednikom Sauli Ninistom, Putin je rekao da brzo upriličeni test ukazuje na to da su SAD započele rad na raketi mnogo pre nego što su objavile svoju nameru da se povuku iz sporazuma.

"Amerikanci su testirali ovu raketu suviše brzo nakon što su se povukli iz sporazuma", rekao je Putin. "To daje snažan razlog da se veruje da su započeli rad na modifikaciji rakete koja se lansirala sa mora mnogo pre nego što su počeli da traže izgovor da bi se povukli iz sporazuma".

SAD su objasnile da su se povukle iz sporazuma zbog ruskih kršenja dogovorenog - što su tvrdnje koje Moskva odbacuje.

Ruski lider rekao je da bi Rusija takođe mogla da radi na dizajniranju takvog oružja, ali je zatim potvrdio da neće rasporediti rakete koje je ranije branio INf u bilo koju oblast, ukoliko SAD to ne urade prve.

Putin je optužio SAD da su u nedeljnom testu upotrebile istu vrstu lansirne rampe kakvu su postavile u sklopu američkog odbrambenog raketnog sistema u Rumuniji. Rekao je da bi postrojenja po Rumuniji i slična po Poljskoj takođe mogla da budu upotrebljena za rakete koje kao namenu imaju pogađanje ciljeva na zemlji, umesto presretanje raketa.

"Takve rakete mogle bi da budu lansirane iz postrojenja po Rumuniji, kao i onih koja su raspoređena po Poljskoj", rekao je on. "Potrebno je samo podešavanje softvera. Nisam siguran da će naši američki prijatelji podeliti informacije o tome koji softver koriste, čak ni sa svojim evropskim partnerima".

On je rekao da za Rusiju to znači "uzbunu zbog nove pretnje, na koju će reagovati prikladno".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG