Linkovi

NATO ministri o INF sporazumu i KFOR-u


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na jednoj od konferencija za medije u sedištu vojnog saveza u Briselu (Foto: AP/Francisco Seco)
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na jednoj od konferencija za medije u sedištu vojnog saveza u Briselu (Foto: AP/Francisco Seco)

Ministri odbrane NATO-a u sredu započinju dvodnevni sastanak u sjedištu vojnog saveza, a jedna od ključnih tema je Sporazum o nuklearnim projektilima srednjeg dometa, koji je doveden u pitanje. "Moramo se pripremiti za svijet sa više ruskih projektila ", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji je u najavi ministarskog skupa govorio i o regionu Zapadnog Balkana.

Dva naredna dana, briselsko sjedište NATO-a će ugostiti ministre odbrane NATO-a, koji će se u godini kada Alijansa obilježava 70 godina postojanja, baviti narušenim balansom nuklearnih arsenala projektila srednjeg dometa, te misijama i planovima vojnog saveza.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da "sporazum kojeg se drži samo jedna strana, ne može donijeti bezbjednost".

"Zato je Amerika, uz punu podršku NATO saveznika, najavila povlačenje iz sporazuma. To će stupiti na snagu tokom šest mjeseci, što znači da Rusija ima posljednju priliku da krene putem ogovornosti, da se vrati uslovima i tako spasi sporazum. Mi urgiramo na Rusiju da iskoristi ovu priliku... U isto vrijeme, mi se pripremamo za svijet bez INF sporazuma. Na ovom sastanku NATO ministara razgovaraćemo o tome koje korake Alijansa treba da preduzme kako bi se prilagodila svijetu u kojem ima više ruskih projektila i u isto vrijeme održala efikasnu odbranu".

Uloga NATO na Balkanu

Ministri odbrane NATO članica će se osvrnuti i na misiju KFOR-a.

"Bavićemo se i misijom KFOR-a, koja je dala značajan doprinos bezbjednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu tokom posljednjih 20 godina. U isto vrijeme, izvršićemo pregled nivoa naše podrške Kosovskim zaštitnim snagama nakon promjene njihovog mandata".

Prvi čovjek Alijanse se večeras osvrnuo i na ukupnu ulogu NATO u regionu, kao i važnost pristupanja država Zapadnog Balkana vojnoj organizaciji.

"Proširenje NATO članicama sa Zapadnog Balkana je ojačalo vojni savez. To
je takođe stabilizovalo region, ojačalo zemlje koje su se pridružile, poput Crne Gore ili uskoro Sjeverne Makedonije. Ne tako davno, devedesetih i kasnije, vidjeli smo ratove, neprijateljstva na Balkanu, u BiH, na Kosovu, u Srbiji. NATO je imao ključnu ulogu u rješavanju tih konflikata, te stabiliziranju tih zemalja. Još uvijek je mnogo izazova, ali ohrabruje to da vidimo kako se zemlje regiona pridružuju - prvo Hrvatska, potom Crna Gora, a uskoro i Sjeverna Makedonija, čijoj ministrici odbrane ću iskazati dobrodošlicu na sutrašnjem ministarskom skupu",
zaključio je Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG