Linkovi

Pentagon testirao krstareću raketu, Rusija optužila SAD za "eskalaciju vojnih tenzija"


Lansiranje krstareće rakete sa ostrva San Nikolas u Kaliforniji, 18. avgust 2019. (Foto: Pentagon)
Lansiranje krstareće rakete sa ostrva San Nikolas u Kaliforniji, 18. avgust 2019. (Foto: Pentagon)

Sjedinjene Države testirale su krstareću raketu srednjeg dometa nekoliko nedelja nakon povlačenja iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom koji je zabranjivao takvu vrstu oružja.

Pentagon je saopštio u ponedeljak da je raketa lansirana u nedelju sa ostrva San Nikolas u Kaliforniji i da je "precizno pogodila metu posle više od 500 kilometara leta".

"Prikupljeni podaci i lekcije naučene posle testa poslužiće za budući razvoj kapaciteta srednjeg dometa", saopšteno je iz američkog Sekretarijata za odbranu. Takođe je navedeno da je reč o "konvencionalno konfigurisanoj" raketi što znači da nije imala nuklearne kapacitete.

Rusija je optužila Sjedinjene Države za "eskalaciju vojnih tenzija". Zamenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov rekao je da Rusija neće biti uvučena u "skupu trku u naoružanju", prenosi državna novinska agencija Tass.

Sjedinjene Države do sada nisu mogle da testiraju krstareće rakete sa dometom od 500 do 5.500 kilometara zbog Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), koji je pre više decenija potpisan sa Rusijom.

Međutim, Vašington se iz sporazuma povukao 2. avgusta, optužujući Rusiju za višegodišnje kršenje dogovora. Moskva je demantovala američke optužbe i ustvrdila da Sjedinjene Države krše sporazum.

Sjedinjene Države planiraju da u novembru testiraju balističku raketu srednjeg dometa.

XS
SM
MD
LG