Linkovi

Suđenje optuženima za ubistvo Olivera Ivanovića počelo po trećoj optužnici


Treći pokušaj suđenja za ubistvo Olivera Ivanovića
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Treći pokušaj suđenja za ubistvo Olivera Ivanovića

Pred Osnovnim sudom u Prištini održan je pretres na suđenju u slučaju ubistva lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” (SDP) Olivera Ivanovića.

Prema rečima tužioca Burima Ćerkinija šestoro optuženih Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović terete se za niz krivičnih dela koja se odnose na teško ubistvo, zloupotrebu službenog položaja, neovlašćeno posedovanje, oružja, kao i da su bili deo organizovane kriminalne grupe.

Tu grupu su kako je naveo tužilac u periodu od 2014. do 2018. predvodili Milan Radoičić, Željko Bojić i Zvonko Veselinović.

Tužilac je na ročištu istakao da se oni koji su izvršili ubistvo ne nalaze pred sudom i da je njihov identitet i dalje nepoznat. Optuženi su se izjasnili da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.

Krivicu je priznao samo optuženi Žarko Jovanović i to za deo optužnice koji se odnosi na neovlašćeno posedovanje oružja.

Advokat Tom Gaši koji zastupa optuženog Radeta Basaru kazao je da njegov klijent nema nikakve veze sa slučajem za koji se tereti.

Moj klijent Rade Basara apsolutno nema uopšte nikakvu ulogu u ovo što se desilo 2019. ja mislim da on kao policajac Republike Kosovo nije dao nikakve informacije policajcima u Republici Srbiji. Mislim da ukoliko tužilaštvo smatra da je grupa Milana Radoičića izvršila ubistvo Olivera Ivanovića oni moraju da podignu optužnicu ili faktički da obaveste sud zbog čega oni sumnjaju u gospodina Radoičića ", rekao je Gaši.

Advokatica Jovana Filipović koja zastupa optuženu Silvanu Arsović rekla je novinarima da su na današnje ročištu prvi put saopšteni novi detalji koji se odnose na sigurnosne kamere ispred ulaza stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici, gde je ubijen Oliver Ivanović.

Novina je da je tužilac istakao da je u pitanju neka bezbednosna služba koja je navodno isključila kamere, a da ih je Silvana uključla za šta naravno ponovo nije dao nijedan dokaz. Odbrana je zahtevala da se ti dokazi pribave s obzirom na to da je teret dokazivanja krivice na strani tužilaštva, a ne na strani odbrane zahtevali smo da se takvi dokazi dostave”, kazala je Jovana Filipović.

Ročištu je prisustvovala i venčana supruga Olivera Ivanovića, Marina Ivanović, koja je odbila da govori na glavnom pretresu, jer je, kako je rekla pozvana kao svedok, a ne kao oštećena strana, kako je tužilaštvo Ivanovićevu predstavilo.

U roku od tri godine, Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo tri optužnice u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, ali osim što su se optuženi dva puta izjasnili o krivici, sudski proces nije dalje odmakao, izvestio je Radio Slobodna Evropa.

Prva je podignuta početkom decembra 2019. godine a već krajem decembra iste godine tadašnji tužilac Sulj Hodža je dostavio drugu izmenjenu optužnicu. Potom je novembra 2020. godine podignuta i treća optužnica, a nakon što je Apelacioni sud u Prištini vratio prethodnu optužnicu na dopunu.

Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija svoje partije u Severnoj Mitrovici.

XS
SM
MD
LG