Linkovi

Preminuo Dragan Janjić, dugogodišnji urednik agencije Beta


Arhiva - Dragan Janjić, glavni urednik agencije Beta, 15. jula 2020.
Arhiva - Dragan Janjić, glavni urednik agencije Beta, 15. jula 2020.

Dugogodišnji glavni i odgovorni urednik i jedan od osnivača agencije Beta Dragan Janjić iznenada je preminuo u noći između srede i četvrtka u 65. godini, javila je ta agencija.

Karijeru počeo je u agenciji Tanjug gde je radio od 1983. do 1994. kao novinar, reporter i urednik. Jedan je od osnivača nezavisne novinske agencije Beta u kojoj je od 1994. do 2000. bio urednik unutrašnje redakcije i zamenik glavnog i odgovornog urednika a od 2000. do 2007. glavni i odgovorni urednik.

Od 2007. do 2008. bio je zamenik ministra za kulturu i informisanje, 2008-2010. bio je zamenik glavnog urednika Politike a od 2010. do 2016. savetnik za medije Zaštitnika građana, a u Betu se na mesto glavnog i odgovornog urednika vratio 2016.

"Tokom dugogodišnje novinarske karijere beskompromisno se borio za objektivnost i profesionalnost u izveštavanju i prava i položaj novinara i nezavisnih medija", navodi Beta.

Bio je član Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Komisije za zaštitu novinara i jedan od inicijatora osnivanja nezavisnog sindikata novinara i član sindikata Nezavisnost, podseća se u vesti te agencije.

NUNS: Janjić ostavio neizbrisiv trag u novinarstvu

Napustio nas je dragi kolega i prijatelj, jedan od najboljih među nama, sjajan novinar i urednik i veran i postojan saborac, koji je ostavio neizbrisiv trag u našem novinarstvu i borbi za medijske slobode, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije.

"Bio je među osnivačima Nezavisnog uudruženja novinara Srbije 1994. godine i potom u više mandata član Izvršnog odbora i potpredsednik, a poslednjih godina je predano i savesno zastupao NNS u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara", ističe NUNS.

Dragan Janjić nam je bio uzor u svakom pogledu i pamtićemo ga kao plemenitog čoveka i beskompromisnog borca za slobodu javne reči, istinu i pravdu, navodi NUNS, izražavajući saučešće Janjićevoj porodici i novinarskoj zajednici.

XS
SM
MD
LG