Linkovi

Misterija oko slučaja Cvetkovića se nastavlja


Novinar Stefan Cvetković na konferenciji za štampu u Beogradu, Foto: Glas Amerike
Novinar Stefan Cvetković na konferenciji za štampu u Beogradu, Foto: Glas Amerike

Slučaj Stefana Cvetkovića, novinara iz Bele Crkve koji je nestao pre nekoliko dana, pa pronađen “živ i zdrav” dobio je svoj nastavak danas u vidu sastanka novinara, policije i tužilaštva koji dalje razmatraju događaje vezane za njegovu navodnu otmicu.

Radna grupa za zaštitu novinara, koju čine predstvanici Republičkog javnog tužilaštva, policije, i novinarskih i medijskih udruženja, imali su vanrednu sednicu u Beogradu na kojoj je bio razmotren Cvetkovićev slučaj, a sastanak je iz nekog razloga bio zatvoren za javnost.

Misterija oko toga da li je novinar otet ili je lažirao ceo slučaj se nastavlja, a sastanci radnih grupa koji su nedostupni javnosti, Cvetkovićevo obraćanje na konferenciji za štampu, kao i podignuta optužnica protiv njega - samo još dodaju veo misterije na ceo slučaj.

“Slučaj Cvetković treba što pre istražiti i utvrditi šta se desilo, jer će u suprotnom, ukoliko slučaj ostane nerešen, to predstavljati veliki problem za bezbednost novinara, kredibilitet novinarske profesije, tužilaštva, policije i svih državnih organa,” poručili su članovi Radne grupe za podizanje nivoa bezbednosti novinara, nakon sastanka održanog u Apelacionom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Biljana Popović Ivković samo je rekla da je sastanak protekao konstruktivno i kvalitetno, i da veruje da će Radna grupa uskoro nastaviti razgovore koji se tiču bezbednosti novinara.

Tužilaštvo i direktor policije Vladimir Rebić juče su se oglasili navodeći da je podneta krivična privična prijava protiv Cvetkovića, jer su u dosadašnjoj istrazi utvrdili činjenice koje ukazuju i predstavljaju osnovanu sumnju da je izvršio krivično delo lažnog prijavljivanja svoje otmice.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić preneo je novinarima da su na sastanku razmenjene bitne informacije, ali i da su predstavnici medijskih udruženja naveli ono što smatraju nedopustivim u ovom procesu.

"Ono što je bila osnovna primedba je upliv politike u ovaj slučaj u smislu davanja određenih informacija od strane onih koji za to nisu ovlašćeni, kao i ''curenje'' informacija ka medijima koji su ih zloupotrebljavali, tabloidima", naveo je Matić.

Potpredsednik NUNS-a Dragan Janjić rekao je da je sastanak bio dobar i da su sva udruženja zadovoljna postupanjem zvaničnih državnih organa - MUP-a i tužilaštva.

"Udruženja nisu ovde da bi štitila bilo koga, već da vidimo kako stoje stvari i da se utvrdi šta se desilo,” dodao je Janjić.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović kaže da kao što od Stefana Cvetkovića nismo čuli šta bi mogao da bude motiv njegove otmice, ni od policije i tužilaštva nismo čuli šta bi mogao da bude njegov motiv da inscenira sve.

“Sada je bitno da dobijemo odgovore od onih koji se nisu mnogo obraćali javnosti proteklih dana - dakle od policije i tužilaštva, da čujemo njihove argumente i šta su prikupili, da vidimo na kojim dokazima se temelji krivična prijava,” rekao je Radomirović za internet stranu udruženja UNS.

XS
SM
MD
LG