Linkovi

Medijska strategija u Srbiji po drugi put


Naslovne strane novina u Srbiji, nekoliko dana pre prošlogodišnjih predsedničkih izbora, kada su skoro svi dnevni listovi na naslovnoj strani imali oglas za kampanju vladajuće partije Srpske napredne stranke (Foto: AP/Darko Vojinović)
Naslovne strane novina u Srbiji, nekoliko dana pre prošlogodišnjih predsedničkih izbora, kada su skoro svi dnevni listovi na naslovnoj strani imali oglas za kampanju vladajuće partije Srpske napredne stranke (Foto: AP/Darko Vojinović)

Sredinom 2016. godine, vlasti u Srbiji najavile su da će nova medijska strategija biti doneta u narednih šest meseci. Ta strategija trebalo je da dovede do seta novih zakona u oblasti medija i bolje uređenosti ove oblasti uopšte.

Rok za izradu tog dokumenta pomeran je nekoliko puta, a Nacrt strategije konačno je završen 6. marta 2018. i pored činjenice da su zbog imenovanja Aleksandra Gajovića za državnog sekretara, Radnu grupu za izradu tog dokumenta još u oktobru prošle godine napustili predstavnici najvećih medijskih i novinarskih udruženja. Oni su nacrt strategije označili nelegitimnim.

Država je odbila da omogući pojedinim medijima, koji su se usudili da zatraže ovaj Nacrt, na uvid, ali u međuvremenu, u javnosti se pojavio nezvanični nacrt strategije, odnosno radna verzija, koju su novinarska udruženja osudila.

Potom je izrada medijske strategije zaustavljena posle konsultacija predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić i pozvani su svi kojih se strategija tiče da se uključe, a predloženo formiranje nove radne grupe, koja će obuhvatiti predstavnike domaćih i stranih medijskih udruženja.

“Mi smo svakako oprezni u bilo kakvom nadanju. Možemo da kažemo da je Vlada priznala da je ovo loše odrađen posao i to se veoma retko dešava kada je vlast u pitanju, i to ne samo ova vlast. Retko priznaju svoje greške, a za nas je ovo priznanje greške”, kaže generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković.

Pošto se na ovu medijsku strategiju čekalo više od 20 meseci nije ni čudo što stručnjaci iz ove oblasti imaju dozu skepticizma, kada je novi pristup izrade medijske strategije u pitanju.

“Mi smo ovde naučeni da ne očekujemo ništa. Tek ćemo videti kada se cela stvar privede kraju kako će se raditi u praksi i šta će biti proizvod. Mi smo bili svedoci u više navrata da vlast ispuni neku formu, a da posle kroz procese suštinu potpuno ponište. Ne možemo blanko ništa da verujemo. Pozdravljamo ovaj potez i učestvovaćemo u izradi nove strategije ukoliko to bude organizovano na način na koji treba da bude”, kaže glavni i odgovorni urednik agencije Beta Dragan Janjić.

Kada je reč i o staroj i o novoj strategiji, analitičarima su za sada najveći problemi finansiranje medija, udeo i upliv države u pojedinim medijima, kao i bezbednost novinara.

“Suštinska promena bi trebala da bude da Vlada odustane od namere da ojača uticaj na same medije i medijsku scenu, dakle ono što smo čuli do sada da je bilo u ovoj strategiji, koja je odbačena”, kaže Janjić.

Iz NUNS-a pozdravljaju potez formiranja nove radne grupe, koja će pristupiti izradi nove strategije, ali takođe čekaju da vide na osnovu kojih kriterijuma će ta radna grupa opet biti formirana, jer “očekuju da u radnoj grupi novinarska udruženja imaju posebnog predstavnika, a posebno mesto medijska udruženja poslodavaca”.

Što je i logično, jer novinari i predstavnici medijskih poslodavaca ne mogu da imaju iste interese, a Raković kaže da će takav potez biti nekakav prvi korak ohrabrenja i pozitivan znak.

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija Zoran Sekulić rekao je na predstavljanju istraživanja “Prava mera medija”, da ovi podaci otvaraju prostor za ozbiljnu i argumentovanu raspravu o medijskom sektoru u Srbiji.

“Nije vest da je medijska situacija loša, da je loš položaj novinara, da postoje politički i finansijski pritisci, kao i pogrešna primena medijske regulative, ali jeste vest da je urađeno istraživanje koje otvara nov prostor i pokazuje da je tema kompleksnija nego što je to vidljivo golim okom”, smatra Sekulić.

Iz ove studije se vidi da preterana komercijalizacija ugrožava opstanak medija, rekao je Sekulić i konstatovao da te teme treba da nađu mesto i u novoj medijskoj strategiji.

Ambasador OEBS u Srbiji Andrea Oricio savetovao da se podaci iz ovog istraživanja koriste i u izradi nove medijske strategije i istakao da je OEBS spreman da pomogne Srbiji u njenoj izradi, ali i da sama izrada zavisi od Srbije.

U izradi izveštaja „Prava mera medija“ učestvovali su medijska industrija, državne institucije i medijska udruženja.

XS
SM
MD
LG