Linkovi

Srbiji srce na Istoku, džep na Zapadu


Srce na Istoku, a džep na Zapadu - tako bi se, u najkraćem mogli opisati rezultati najnovijeg istraživanja javnog mnenja agencije Demostat. Veliki deo od 1.200 ispitanika je, odgovarajući na pitanja istraživača, reklo da Rusiju smatra najvećim prijateljem, ali su, kao zemlju u kojoj bi živeli, ispitanici najčešće navodili Nemačku i Švajcarsku.

Iako 41 odsto građana Srbije smatra Rusiju najvećim prijateljem, svega tri odsto bi se odlučilo da živi u toj zemlji, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje agencije Demostat o Srbiji između Istoka i Zapada. Deset odsto anketiranih smatra da Srbija nema nijednog prijatelja, šest odsto misli da je najveći prijatelj Kina, sedam odsto Grčka, a na spisku su, sa tri ili manje odsto podrške, Makedonija, Crna Gora, Nemačka, SAD, Rumunija i Francuska.

Međutim, na pitanje u kojoj zemlji bi, posle Srbije, najviše voleli da žive, 52 odsto se izjasnilo za zemlje Zapada - u Nemačkoj bi živelo 11 odsto ispitanika, sedam odsto u Švajcarskoj, po pet odsto u Austriji, Italiji i Švedskoj, četiri odsto u SAD.

Zanimljivi su odgovori ispitanika i na pitanje da li su Srbiji potrebne vojne baze velikih sila.

"Natpolovičan broj ispitanika, 53 posto, kaže da Srbiji ne trebaju vojne baze. Dvadeset posto kaže baze Rusije, četiri posto kaže vojne baze i Amerike i Rusije, dva posto kaže samo Amerike. I jedna petina kaže da ne zna", kaže Srećko Mihajlović, glavni istraživač Demostata.

Istraživač Demostata i glavni uredik agencije Beta Dragan Janjić, je ocenio da Srbija kao društvo nije uspela da stvori svest između politike koja se vodi i kvaliteta života.

"To je, po meni, posledica nespremnosti političara da se na ozbiljan način uhvate u koštac sa problemima. Mi nemamo ni jednu, ozbiljnu, stručnu javnu raspravu o bilo kom ozbiljnom pitanju spoljne politike, unutrašnje politike, itd. Mi sad imamo neke nagoveštaje razgovora o Kosovu, ali to su samo nagoveštaji", ističe Janjić.

Interesantni su odgovori ispitanika na pitanje koju zemlju bi preporučili svojoj deci za život - 16 odsto je reklo da je to Nemačka, 11 odsto Švajcarska, po pet odsto Austrija i SAD, po četiri odsto Švedska i Norveška, a po tri odsto smatra da su to Italija, Kanada i Rusija.

Glavni istraživač Demostata Srećko Mihajlović rekao je da, prema mišljenju nekih, istraživanje nije trebalo ni raditi, jer se rezultati unapred znaju i da je Srbiji "srce na Istoku, a džep na Zapadu".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG