Linkovi

Tramp tvitovao da je Bajden "pobedio", pa poručio da "ne priznaje ništa"


Predsednik Donald Tramp obraća se javnosti u Beloj kući, 13. novembar 2020. ( Foto: Rojters/Carlos Barria)
Predsednik Donald Tramp obraća se javnosti u Beloj kući, 13. novembar 2020. ( Foto: Rojters/Carlos Barria)

Predsednik Donald Tramp je u nedelju, po svemu sudeći, prvi put javno priznao da je demokrata Džo Bajden pobedio na izborima 3. novembra, ali je ustvrdio da su bili "namešteni" i ponovio neosnovane tvrdnje o rasprostranjenim izbornim nepravilnostima, da bi zatim tvitovao "da ne priznaje ništa", prenosi Rojters.

Bajden je porazio Trampa nakon pobede u nizu ključnih država koje je aktuelni predsednik osvojio 2016. godine. Bivši potpredsednik SAD takođe je imao najveći broj direktnih glasova na nacionalnom nivou, više od 5,5 miliona u odnosu na Trampa ili 3,6 odsto.

"Pobedio je zato što su izbori bili namešteni. Nije bio dozvoljen pristup posmatračima, glasove je brojala kompanija u privatnom vlasništvu radikalne levice, Dominion, koja ima lošu reputaciju i opremu, i koja nije ni mogla da se kvalifikuje za Teksas ( u kojem sam ubedljivo pobedio)", tvitovao je Tramp.

Aktuelni predsednik je posle sat, takođe na Tviteru, ipak poručio da je "Bajden pobedio samo u očima lažnih medija", da ne "priznaje ništa" i da će "pobediti".

Tviter je na oba tvita stavio oznaku da su Trampove tvrdnje o izborima "osporene".

Budući šef kabineta novoizabranog predsednika Ron Klejn rekao je da tvitovi u kojima je Tramp priznao Bajdenovu pobedu, a zatim kasnije rekao da ne priznaje poraz, ne utiču na rezultat izbora.

"Tviter Donalda Trampa ne odlučuje o tome da li je Džo Bajden predsednik. Američki narod je to odlučio", naglasio je Klejn u intervjuu za televiziju NBC.

Trampov izborni štab podneo je niz tužbi u pokušaju da poništi rezultate u više država, ali bez uspeha, dok pravni eksperti ističu da su male šanse da će sporovi promeniti ishod izbora.

Izborni zvaničnici iz obe stranke kažu da nema dokaza o većim nepravilnostima. Demokrate optužuju Trampa da pokušava da delegitimizuje Bajdenovu pobedu i podrije javno poverenje u američki izborni proces. Uoči izbora, Tramp odbio da se obaveže na miran prenos vlasti.

Trampovo odbijanje da prizna poraz ne menja činjenicu da je Bajden novoizabrani predsednik, ali je dovelo do zastoja u uobičajenom procesu pripreme vladinih agencija za novu administraciju, ocenjuje Rojters.

Odluka Trampove administracije da ne prizna Bajdena za pobednika onemogućila je novoizabranom predsedniku i njegovom timu da imaju pristup vladinim agencijama i finansijskim sredstvima koja se dodeljuju novoj administraciji da bi se osigurala neometana predaja vlasti.

Federalna agencija, koja bi trebalo da obezbedi ta sredstva, Uprava za opšte poslove, još nije priznala Bajdenovu pobedu.

Ron Klejn rekao je da bi federalna vlada trebalo da odobri napore tranzicionog tima kako bi Bajden mogao da redovno dobija izveštaje o nacionalnoj bezbednosti i odgovori na pandemiju koronavirusa.

"Zaista želimo da Uprava za opšte poslove potvrdi pobedu ove nedelje", rekao je Klejn u intervjuu za program televizije NBC "Meet the press".

U međuvremenu, Bajden sa saradnicima razmatra kandidate za novi kabinet, prima čestitke svetskih lidera i planira mere koje će preduzeti nakon inauguracije 20. januara.

Bajden je na izborima osvojio 306 elektorskih glasova, daleko više od 270 koliko je neophodno za pobedu, navodi Rojters pozivajući se na podatke organizacije "Edison research".

Tramp je imao isti broj elektorskih glasova 2016. godine kada je porazio tadašnju demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton, a svoju pobedu je nazvao "ubedljivom" uprkos tome što je imao 3 miliona glasova manje od Klinton.

XS
SM
MD
LG