Linkovi

Tramp traži od Turske dokaze o Kašogiju, "ako postoje"


Predsednik Donald Tramp
Predsednik Donald Tramp

Američki državni sekretar Majk Pompeo sastao se sa turskim zvaničnicima u Ankari, dan pošto je o nestanku saudijskog novinara Džamala Kašogija razgovarao sa saudijskim kraljem i prestolonaslednikom. Posle ovih susreta nisu poznate dodatne informacije o tome šta se sa Kašogijem desilo u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Predsednik Donald Tramp kaže da očekuje kompletan izveštaj državnog sekretara i da ne štiti Saudijsku Arabiju. Ističe i da su SAD tražile od Turske audio i video snimke koji navodno prikazuju šta se dogodilo Džamalu Kašogiju, a mediji objavljuju svoja saznanja o navodnom ubistvu i osumnjičenima – za koje tvrde da su bliski saudijskom princu.

Američki državni sekretar sastao se sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i šefom diplomatije Mevlutom Čavušogluom, posle sastanaka koje je u vezi sa nestankom Džamala Kašogija imao u Rijadu. Majk Pompeo je posle sastanka kratko rekao da su “Saudijci spremni da sarađuju u istrazi koju sprovodi Turska”.

Istovremeno, turski forenzičari pretražili su rezidenciju konzula Saudijske Arabije u Istanbulu – dve nedelje posle nestanka novinara. Agencija AP prenosi izjavu visokog turskog zvnaičnika koji je rekao da su u konzulatu pronađeni “određeni dokazi” da je Kašogi ubijen, ali detalj nisu poznati.

Saudijci su obećali da će sprovesti “transparentnu istragu” i da će rezultate te istrage pokazati “celom svetu”, kao i da neće biti pošteđenih – to je izjavio američki državni sekretar Majk Pompeo posle susreta sa saudijskim kraljem Salmanom i prestolonaslednikom Mohamedon bin Salmanom. Ali, neka ključna pitanja o Džamalu Kašogiju I dalje ostaju bez odgovora.

Američki državni sekretar Majk Pompeo sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom
Američki državni sekretar Majk Pompeo sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom

Na pitanje novinara šta su mu Saudijci rekli o Kašogiju, Pompeo je odgovorio:

“Ne želim da govorim o činjenicama. Nisu hteli ni oni. Žele priliku da završe sveobuhvatnu istragu o ovom slučaju. I ja mislim da je razumno da im se dopusti da završe tu istragu, a posle ćemo svi doneti svoj sud i oceniti rezultate”

Predsednik Donald Tramp ranije je rekao da čeka rezultate istrage, ali i da je saudijski princ “snažno porekao” da zna bilo šta o nestanku novinara. Sada, kaže, čeka izveštaj državnog sekretara.

“Želim da saznam šta se dogodilo i ne štitim Saudijsku Arabiju. Sekretar Pompeo se vraća kasno večeras ili sutra ujutru i očekujem kompletan izveštaj. Saudijska Arabija je veoma važan saveznik u zaustavljanju Irana. Imamo i druge saveznike na Bliskom istoku, ali Saudijska Arabija je i veliki kupac ne samo naše vojne opreme nego i drugih stvari”

Saudijski novinar Džamal Kašogi, dopisnik Vašington Posta, poslednji put je viđen 2. oktobra kako ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, gde je išao da sredi dokumenta za ženidbu.

Turski forenzičari ulaze u rezidenciju saudijskog konzula u Istanbulu
Turski forenzičari ulaze u rezidenciju saudijskog konzula u Istanbulu

Turska od početka tvrdi da je Kašogi ubijen, Saudijska Arabija to poriče, a nijedna strana do sada nije iznela materijalne dokaze. Mediji prenose svoja saznanja: Njujork Tajms i Vašington Post pišu da je nekoliko osumnjičenih za ubistvo Kašogija u bliskoj vezi sa saudijskim princom Mohamedom bin Salmanom i obaveštajnom službom. Vol Strit Džurnal prenosi da su operativci drogirali i pretukli Kašogija, a potom ga ubili i raskomadali njegovo telo.

"Nemam finansijske interese u Saudijskoj Arabiji"

Predsednik SAD Donald Tramp kritikovao je rastuće osude Saudijske Arabije u intervjuu za Asošijeted pres u utorak.

"Eto toga ponovo, znate, krivi ste dok ne dokažete nevinost", rekao je Tramp.

Uporedio je situaciju sa onim što se događalo nedavno oko nominacije sudije Vrhovnog suda, Breta Kavanoa, koji se suočio sa optužbama za seksualno zlostavljanje tokom procesa potvrde.

"Upravo smo prošli kroz to sa sudijom Kavanom i on je bio nevin na sve načine, što se mene tiče", rekao je Tramp za AP. "Mislim da moramo da prvo utvrdimo šta se dogodilo".

Dok je Pompeo bio na sastancima u Saudijskoj Arabiji, Tramp, u Vašingtonu, napisao je na Tviteru: "Zvanično, nemam finansijskih interesa u Saudijskoj Arabiji (ili Rusiji, što se toga tiče). Sve tvrdnje da imam su samo nove LAŽNE VESTI (kojih je mnogo)!"

Ali, u pauzama kampanje 2015, Tramp se hvalio o svojim poslovnim ugovorima sa Saudijcima. "Saudijska Arabija, slažem se sa njima", rekao je Tramp. "Oni kupuju stanove od mene. Oni troše 40 miliona dolara, 50. I trebalo bi da mi se ne dopadaju? Dopadaju mi se, vrlo".

Republikanac Lindzi Grejem rekao je u utorak da bi Sjedinjene Države trebalo da "oštro sankcionišu Saudijsku Arabiju" zbog incidenta i nikada više da ne rade sa princom, nazivajući ga "otrovnim".

XS
SM
MD
LG