Linkovi

I SAD istražuju nestanak saudijskog novinara


Protest ispred ambasade Saudijske Arabije u Vašingtonu
Protest ispred ambasade Saudijske Arabije u Vašingtonu

Predsednik Donald Tramp rekao je da istražitelji SAD u Turskoj pokušavaju da utvrde šta se dogodilo sa saudijskim novinarom Džamalom Kašogijem, koji je nestao 2. oktobra u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

"Ušao je i nikada nije izašao. Deluje kao da je nestao", rekao je Tramp u emisiji "Fox & Friends".

"Istražitelji su na terenu. Radimo sa Turskom, ali iskreno rečeno - radimo i sa Saudijskom Arabijom. Želimo da utvrdimo šta se dogodilo", kazao je predsednik i ocenio da bi "bilo užasno kada bi se utvrdilo da je Kašogi ubijen i da bi to bio užasan presedan".

"Vašington Post" je citirao turskog zvaničnika koji je rekao da nadležni sumnjaju da je 15 Saudijaca učestvovalo u ubistvu novinara u konzulatu. Obaveštajne službe SAD su presrele komunikaciju između saudijskih zvaničnika, tokom koje su planirali da uhvate Kašogija pre nego što je nestao i da je plan bio da ga odvedu u Saudijsku Arabiju.

Predsednik Donald Tramp
Predsednik Donald Tramp

Grupa američkih senatora pozvala je ranije predsednika Donalda Trampa da pokrene istragu o nestanku saudijskog novinara Džamala Kašogija, koja bi mogla da rezultira sankcijama protiv saudijskih zvaničnika i kompanija.

Saudijski novinar Džamal Kašogi nestao je 2. oktobra u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, gde je otišao da sredi dokumenta za ženidbu. Turske vlasti tvrde da je Kašogi ubijen u konzulatu, dok Saudijska Arabija to negira.

Senatori su se u pismu predsedniku Donaldu Trampu pozvali na zakon o sankcionisanju onih koji krše ljudska prava - akt Magnicki i zatražili istragu o nestanku Džamala Kašogija.

"Nestanak saudijskog novinara i dopisnika "Vašington Posta" ukazuje na to da bi on mogao biti žrtva ozbiljnog kršenja međunarodno priznatih ljudskih prava. Očekujemo da ćete uzeti u obzir sve relevantne informacije, uz poštovanje najviših zvaničnika u Saudijskoj Arabiji", napisali su senatori.

Predsednik u roku od 120 dana mora da obavesti senat o tome da li je odlučio da uvede sankcije.

Saudijski novinar Džamal Kašogi
Saudijski novinar Džamal Kašogi

Bela kuća je objavila da su savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i savetnik u Beloj kući Džared Kušner razgovarali sa saudijskim princem Mohamedom bin Salmanom o misterioznom nestanku Kašogija, a da je državni sekretar Majk Pompeo u razgovoru sa njim ponovio zahtev SAD da dobiju informacije o tom slučaju. Detalji azgovora nisu poznati.

Predsednik Tramp je rekao da je razgovarao sa saudijskim zvaničnicma, kao i sa verenicom Džamala Kašogija.

U intervjuu za Foks Njuz Donald Tramp je rekao da još nije spreman da optuži Saudijsku Arabiju za nestanak Kašogija. Upitan da li bi razmotrio da blokira izvoz oružja u Saudijsku Arabiju, Tramp je odgovorio da bi takav potez naštetio SAD.

Snimak sa sigurnosne kamere pokazuje Džamala Kašogija kako ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu
Snimak sa sigurnosne kamere pokazuje Džamala Kašogija kako ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu

Turski zvaničnici veruju da je Kašogi, inače kritičar saudijskog princa bin Salmana koji je živeo u egzilu u SAD, ubijen 2. oktobra u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Saudijska Arabija je takve optužbe ocenila kao neosnovane, ali nije ponudila nikakve dokaze da je Džamal Kašogi napustio konzulat živ. Dokaze za svoje tvrdnje nema ni Turska.

XS
SM
MD
LG