Linkovi

Tramp razgovarao sa Saudijcima o nestanku novinara


Protest u Vašingtonu zbog nestanka Džamala Kašogija, 10. oktobar 2018.
Protest u Vašingtonu zbog nestanka Džamala Kašogija, 10. oktobar 2018.

Predsednik Tramp izjavio je da je razgovarao sa zvaničnicima Saudijske Arabije „na najvišem nivou“ o tajanstvenom nestanku saudijskog novinara Džamala Kašogija, iako nije precizirao sa kim je razgovarao. Kašogi je nestao pre sedam dana a poslednji put je viđen kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu. Turski izvori veruju da je Kašogi, istaknuti kritičar saudijske politike, ubijen u toj zgradi dok Rijad odlučno demantuje te tvrdnje.

Tramp je rekao da SAD tesno sarađuju sa Turskom da bi se utvrdilo šta se tačno dogodilo i da su tražile informacije od Saudijske Arabije. Bela kuća je nešto ranije saopštila da su predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i visoki savetnik Džered Kušner razgovarali sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom o tom slučaju, kao i državni sekretar Majk Pompeo. ​

Sudbina Džamala Kašogija, bivšeg savetnika saudijske vlade i uglednog urednika i kolumniste i dalje je misterija, nedelju dana pošto je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu da bi dobio dokumenta potrebna za venčanje. Njegova verenica, Turkinja, koja je držala njegov mobilni telefon, čekala ga je ispred zgrade 11 sati i otišla pošto se on nije pojavio.

Kamere su snimile njegov ulazak u konzulat, ali ne i izlazak. Saudijska vlada demantuje da ima bilo kakve veze sa njegovim nestankom.

Snimak ulaska Džamala Kašogija u saudijski konzulat u Istanbulu
Snimak ulaska Džamala Kašogija u saudijski konzulat u Istanbulu

Organizatori foruma “Novo lice Saudijske Arabije” koji je u utorak održan u Vašingtonu kažu da je Kašogi trebalo da bude jedan od učesnika. Analitičarka za spoljnu politiku Rula Džebral prenela je za Glas Amerike šta turska policija veruje da se odigralo unutar saudijskog konzulata.

“Oni govore o ubistvu, o tome kako je telo novinara, mog prijatelja Džamala – raskomadano. Govore o kutijama koje su iznete i veruju da je njegovo telo bilo u njima. To tvrdi turska policija, još nema potvrda tih izjava.”

SAD su reagovale s oprezom.

Od državnog sekretara naniže, angažovani smo na tom pitanju. Pratimo situaciju. Mislim da predsednik namerava da razgovara sa Saudijcima tako da ne želim da dajem preuranjene izjave pre tog razgovora”, saopštila je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert.

Nauert: SAD prate situaciju
Nauert: SAD prate situaciju

“Zabrinut sam, ne dopada mi se to što čujem, nadam se da će se sve objasniti. Sada niko ne zna šta se dogodilo ali kruže neke loše priče. Ne dopada mi se to”, rekao je predsednik Donald Tramp.

Zapad da reaguje ako su izveštaji o ubistvu istiniti

Rula Džebral kaže da je saudijski prestolonaslednik Mohamed Bin Salman bio razjaren što je Kašogi dobio tako istaknutu platformu da piše kritički nastrojene kolumne za Vašington Post. Dodala je da ako se pokaže da su izveštaji o ubistvu istiniti – Zapad treba da prestane da prodaje Saudijcima oružje i zamrzne imovinu princa i drugih saudijskih vladara.

“Ako nam je stalo do kršenja ljudskih prava samo kada ih počini neki neprijatelj, kada ih počine Iran i drugi, onda nam nije zaista stalo do kršenja ljudskih prava i šaljemo poruku da smo saučesnici, da je za nas to OK i da princ može da naredi ubistvo i prođe nekažnjeno.”

Prva poseta predsednika Trampa nekoj stranoj zemlji bila je upravo poseta Saudijskoj Arabiji u maju 2017, čime je nastavljena duga američka tradicija tesnih ekonomskih i diplomatskih veza sa Rijadom.

XS
SM
MD
LG