Linkovi

Pompeo u Rijadu, bez novih informacija o nestalom novinaru


Američki državni sekretar Majk Pompeo sa saudijskim kraljem Salmanom danas u Rijadu
Američki državni sekretar Majk Pompeo sa saudijskim kraljem Salmanom danas u Rijadu

Dok raste međunarodni pritisak na Saudijsku Arabiju, istraga šta se dogodilo sa nestalim saudijskim novinarom Džamalom Kašogijem nastavljena je na nekoliko frontova. Turski kriminalistički istražitelji završili su inspekciju saudijskog konzulata u Istanbulu, dok se državni sekretar SAD Majk Pompeo sastao sa saudijskim kraljem Salmanom i prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom u Saudijskoj Arabiji.

Državni sekretar Majk Pompeo je, kako je saopšteno iz Stejt departmenta, „jasno preneo saudijskoj strani“ da je utvrđivanje sudbine Džamala Kašogija primarni razlog što ga je predsednik Tramp poslao u Rijad i da je to pitanje „od velike važnosti“ za Vašington.

Za vreme Pompeove posete, predsednik Tramp je na Tviteru napisao da je razgovarao sa princom prestolonaslednikom, de fakto liderom Saudijske Arabije, "koji je potpuno porekao da bilo šta zna o tome šta se odigralo u turskom konzulatu." Tramp je dodao da ga je saudijski lider uverio da je "već započeo i da će prošiti punu istragu tog pitanja."

Saudijci odbacuju tvrdnje Turske da su njihovi agenti ubili Kašogija u konzultatu u Istanbulu 2. oktobra, kada je tu došao da izvadi dokumenta potrebna za venčanje. Stejt department nije saopštio šta su saudijski kralj i princ prestolonaslednik rekli Pompeu. Kako je navedeno, državni sekretar je, u razgovoru sa saudijskim liderima, naglasio značaj „detaljne i transparentne istrage“.

Međutim, američka kablovska televizija CNN i Njujork tajms objavili su da se Saudijska Arabija sprema da prizna da je Kašogi ubijen u konzulatu i to objasni ispitivanjem koje je “pošlo naopako.” Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je da njegova zemlja nije dobila takve informacije od Rijada.

“Konzulati nisu mesta gde se odvijaju ispitivanja. Ispitivanja se odvijaju na sudovima, gde ih sprovode predstavnici pravosuđa. VIše od toga da li je bilo ispitivanja ili ne – moramo da znamo šta mu se dogodilo. Još nismo dobili nikakvo priznanje ili izjavu Saudijske Arabije o tome.”

Čavušoglu je na konferenciji za novinare najavio da će turske vlasti pretražiti i rezidenciju saudijskog konzula a turski mediji preneli su da je konzul danas napustio zemlju. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pomenuo je mogućnost da su delovi saudijskog konzulata, koji su turski istražitelji pretresali devet sati, prefarbani posle Kašogijevog nestanka.

“Nadam se da ćemo što je pre moguće doći do zaključka šta se dogodilo. Istražitelji razmatraju mnoge stvari kao što su toksični materijali, materijali koji su uklonjeni tako što su prefarbani…”

Pompeo On High Stakes Visit To Saudi Arabia
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Za to vreme, američki predsednik Tramp odgovara na kritike da bi njegove finansijske veze sa saudijskom kraljevskom porodicom mogle da utiču na odgovor Bele kuće na ceo slučaj. “Nemam nikakve finansijke interese u Saudijskoj Arabiji”, tvitovao je, opisujući te informacije kao lažne vesti. Ali tokom svoje predizborne kampanje, 2015. rekao je nešto sasvim suprotno.

“Saudijska Arabija i ja se odlično slažemo, oni kupuju od mene stanove, potroše po 40, 50 miliona. Šta, treba da mi se ne dopadaju? Veoma mi se dopadaju.”

Članovi američkog Kongresa iz obe stranke snažno su kritikovali Rijad zbog nestanka novinara a uticajni republikanski senator Lindzi Grejem direktno je optužio saudijskog princa Mohameda bin Salmana da je naručio ubistvo.

“Ubio je čoveka u konzulatu u Turskoj, a ako se od mene očekuje da to ignorišem – osećam se zloupotrebljenim. Ima da uvedem ozbiljne sankcije Saudijskoj Arabiji.”

Američki biznisi, za to vreme, preduzimaju sopstvenu akciju. Direktori istaknutih kompanija kao što su JP Morgan Čejs i Uber sledili su primer medijskih sponzora i otkazali su odlazak na konferenciju u Rijadu nazvanu “Davos u pustinji”, koja se održava iduće nedelje. Američki sekretar za finansije Stiv Mnučin, za sada, i dalje planira da joj prisustvuje.

Do ovog trenutka, Saudijci su snažno odbacivali optužbe turskih zvaničnika da je Kašogi ubijen, tvrdeći umesto toga da je napustio diplomatsko predstavništvo. Ni jedna strana nije javno predočila dokaze svojih tvrdnji, a dve vlade su se složile da osnuju zajedničku radnu grupu koja bi istraživala nestanak Kašogija.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je poslao Pompea da poseti američkog saveznika Saudijsku Arabiju "da utvrdi zaista, iz prve ruke, šta se dogodilo".

"Želimo da saznamo šta se dogodilo. I on je dobio instrukcije da utvrdi šta se dogodilo".

Tramp je rekao da je kralj Salman tokom telefonskog razgovora negirao da išta zna o tome šta se desilo sa Kašogijem, koji je pisao za Vašington post i bio kritičar prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Turska policija stiže u konzulat Saudisjke Arabije u Istanbulu, 15. oktobra 2018.
Turska policija stiže u konzulat Saudisjke Arabije u Istanbulu, 15. oktobra 2018.

"Njegovo negiranje meni nije moglo da bude snažnije", rekao je Tramp u Beloj kući. "Meni je to zvučalo kao da možda postoje odmetnici ubice - mislim, ko zna?"

Kašogi je živeo u dobrovoljnom egzilu u Sjedinjenim Državama. Otišao je u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi dobio dokumenta potrebna za venčanje sa svojom verenicom, Turkinjom koja je čekala u vozilu ispred Konzulata da se Kašogi vrati.

Tramp je rekao za program "60 minuta" na CBS-u u nedlju da će se Saudijska Arabija suočiti sa "ozbiljnom kaznom" ukoliko se utvrdi da je Kašogi ubijen unutar saudijskog konzulata, ali Rijad je odbacio pretnje SAD i poručio da bi odgovorio ukoliko bi Tramp preuzeo bilo kakvu akciju protiv Saudijske Arabije.

XS
SM
MD
LG