Linkovi

Vašington post: Turska ima snimke ubistva saudijskog novinara


Džamal Kašogi govir na skupu o Bliskom istoku u Londonu, 29. septembra 2018.
Džamal Kašogi govir na skupu o Bliskom istoku u Londonu, 29. septembra 2018.

Vašington post je kasno sinoć objavio da je turska vlada obavestila američke zvaničnike da Ankara ima audio i video snimke koji dokazuju da je saudijski novinar Džamal Kašogi ubijen unutar saudijskog konzulata u Istanbulu.

Snimci, navodno, pokazuju da je Kašogi uhapšen 2. oktobra, kada je ušao u konzulat, da je potom mučen i ubijen a njegovo telo raskomadano, izjavili su za Post američki i turski zvaničnici.

Prema izjavama neimenovanih zvaničnika, audio snimci pružaju posebno strašne i mučne dokaze o Kašogijevoj sudbini, objavio je list. U izveštaju se navodi da se još ne zna da li su američki zvaničnici videli ili čuli te snimke ali su turske vlasti podelile njihov sadržaj sa Amerikancima.

Turski list Hurijet došao je do snimaka kamera na kojima se vidi novinar Kašogi kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra 2018.
Turski list Hurijet došao je do snimaka kamera na kojima se vidi novinar Kašogi kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra 2018.

Predsednik Tramp prethodno je izjavio da američki istražitelji u Turskoj pokušavaju da utvrde šta se dogodilo sa Kašogijem. "Ušao je i nije izašao", izjavio je Tramp za program televizije Foks "Fox & Friends".

Predsednik Tramp o prodaji oružja Saudijskoj Arabiji i nestalom novinaru.

Trump Reluctant to Suspend Arms Sales to Saudi Arabia Over Disappeared Journalist
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Turski zvaničnici veruju da je Kašogi, kritičar saudijskog princa Mohameda bihn Salmana, koji je pisao uvodnike za Vašington post, ubijen prošle nedelje a da je ubistvo izvršio tim od 15 saudijskih agenata koji su stigli u Istanbul, što je tvrdnja koju Saudijska Arabija naziva "neosnovanom."

Post piše da američki obaveštajni podaci pokazuju da je Salman naručio operaciju da se Kašogi "namami" da se vrati u Saudijsku Arabiju iz SAD gde je novinar živeo, i da se uhapsi.

“Veoma smo odlučni", kazao je Tramp. "Imamo istražitelje tamo, sarađujemo sa Turskom a iskreno i sa Saudijskom Arabijom. Želimo da znamo šta se dogodilo."

Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert nije želela da precizira kakvu ulogu SAD obavljaju u istrazi koja se vodi u Turskoj. Penzionisani specijalni agent FBI-ja, Dejvid Gomez, kaže da FBI ima svoju kancelariju u kojoj rade dve osobe, u okviru američke ambasade u Ankari i da, zato, nije neophodno slati ljude iz SAD. Ti agenti će, međutim, morati da rade sa kolegama iz lokalnih službi jer nemaju pravna ovlašćenja, dodao je Gomez.

Tramp: Ne prekidamo prodaju oružja

Predsednik Tramp je izjavio da bi bilo "veoma tužno" ako je Kašogi ubijen i da bi to postavilo "užasni presedan." "Ne dopada mi se to, nije dobro."

Pa ipak, Tramp je izjavio da, čak i ako se ustanovi da je Saudijska Arabija odgovorna za nestanak Kašogija, protivi se tome da se smanji godišnja prodaja američkih oružanih sistema Rijadu, u vrednosti od 110 milijardi dolara, zato što bi nanela štetu američkim proizvodjačima u sferi odbrane.

XS
SM
MD
LG