Linkovi

Ubedljiva pobeda Kurcovih konzervativaca, veliki pad kranje desnice


Sebastijan Kurc maše pristalicama svoje Narodne stranke, posle trijumfa na vanrednim parlamentranim izborima (Foto: AP/Matthias Schrader)

Austrijski konzervativci osvojili su najveći broj mandata na vanrednim parlamentarnim izborima u nedelju, tako da bi njihov 33-godišnji lider Sebastijan Kurc ponovo trebalo da preuzme vlast, ali će biti primoran na teške koalicione pregovore, pošto su njegovi bivši partneri iz krajnje desnice, zbog korupcionaškog skandala, izgubili mnogo glasova.

Kurcova narodna stranka (OeVP) osvojila je 37 odsto glasova, skoro šest odsto više nego pre dve godine, ali nedovoljno da sama formira vladu.

Bivši, a vrlo moguće i budući kancelar obratio se pristalicama:

"Retko ostajem bez reči, ali to mi se ovog puta dogodilo, Radovali smo se današnjem danu i očekivali smo dobar rezultat, ali takav rezultat nismo mogli da predvidimo. Zaista želim da iskoristim ovu priliku da zahvalim svim našim biračima na ukazanom poverenju. Želim da se zahvalim svima u Austriji koji su nas podržali".

Zeleni su takođe veliki pobednici na izborima, jer su obezbedili oko 14 odsto glasova, zahvaljujući tome što su se klimatske promene popele na vrh prioriteta birača.

To znači da bi mogli da budu koalicioni partner u novoj vladi, ali lider Zelenih Verner Kogler u nedelju je rekao da bi njegova stranka morala da vidi "radikalnu promenu" desničarske politike, koju je zastupala prethodna koalicija.

Kurcovi bivši koalicioni partneri desničarska Stranka slobode (FPOe), najveći su gubitnici na izborima, pošto su izgubili 10 odsto glasova od pre dve godine i osvojili oko 16 procenata, posle spektakularnog korupcijskog skandala u maju, poznatog kao "Ibica-gejt".

Ta afera srušila je vladu koalicije OeVP-FPOe posle samo 18 meseci i dovela do izbora.

Međutim, taj skandal očito nije promenio mišljenje javnog mnjenja o bivšem premijeru, ili o njegovoj stranci.

Socijaldemokrate, stranka levog centra, mogle bi da postave svoj novi negativni rekord sa 22 odsto, dok je liberalna stranka NEOS osvojila oko sedam procenata.

Pravo glasa u Austriji imalo je ukupno 6,4 miliona građana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG