Linkovi

Pobedom Kurcove partije Austrija bi mogla da skrene u desno


Foreign Minister Sebastian Kurz, head of Austrian People's Party, arrives to the election party in Vienna, Austria, Oct. 15, 2017, after the closing of the polling stations for the Austrian national elections.
Foreign Minister Sebastian Kurz, head of Austrian People's Party, arrives to the election party in Vienna, Austria, Oct. 15, 2017, after the closing of the polling stations for the Austrian national elections.

Sebastijan Kurc, lider austrijske konzervativne Narodne partije, na putu je da postane najmlađi lider jedne države na svetu, nakon što je njegova partija proglasila pobedu na opštim izborima održanim u nedelju. Sa 31-om godinom, veruje se da je Kurc mlađi od severnokorejskog lidera Kim Džong Una i francuskog predsednika Emanuela Makrona koji se bliži 40. Uz većinu prebrojanih glasova, Narodna partija osvojila je više od 31 odsto i očekuje se da će formirati koaliciju sa desničarskom Partijom slobode.

“Danas se ne radi o pobedi nad drugima. Danas je dan za stvarne promene u našoj zemlji. Danas smo dobili snažan mandat da promenimo ovu zemlju i hvala vam što ste to učinili mogućim.”, saopštio je Kurc na jučerašnjoj konferenciji u Beču.

Analitičari navode da je Kurc uspeo da reformiše konzervativnu partiju i suzbije austrijsku desnicu, koju podržavaju glasači zabrinuti zbog masovnog dolaska migranata sa Bliskog istoka, iz Afrike i Azije tokom proteklih godina. On će verovatno da formira koaliciju sa populističkom Partijom slobode koju predvodi Hajnc Kristijan Štrahe i koji je kritikovao Kurca tokom predizborne kampanje, navodeći da je on "odgovoran za negativne odluke" i da je "kao ministar za integraciju napravio drastične greške"

Prevremeni izbori održani su posle pada austrijske koalicione vlade ranije ove godine. Kancelar Austrije Kristijan Kern izrazio je optimizam tokom jutra izbornog dana. Međutim, gradonačelnik centralnog distrikta u Beču, Hajnc Kristijan Štrahe bio je skeptičan.

“On je u vladi već sedam godina. Mislim da smo videli dosta indikativnih stvari, on je odgovoran za negativne odluke i kao ministar za integraciju, napravio je drastične greške.”

Prevremeni izbori održani su posle pada austrijske koalicione vlade ranije ove godine. Kancelar Austrije Kristijan Kern izrazio je optimizam tokom jutra izbornog dana. Međutim, gradonačelnik centralnog distrikta u Beču bio je skeptičan.

“Austrija je u teškoj situaciji. Bojim se da ako desnica prevlada, stvari se neće promeniti na dobar način. Kao gradonačlenik distrikta Zelene partije mogu da kažem da se stvari neće razviti na dobar način.”

Austrija, zemlja sa nešto manje od 9 miliona stanovnika, prihvatila je 90 hiljada azilanata od 2015. godine. Prošlog decembra, kandidat Partije slobode Norbert Hofer bio je blizu pobede nakon kampanje koju je vodio na antiimigracionoj platformi. Zato su Austrijanci zabrinuti da će Kurc pre da formira koaliciju sa Partijom Slobode, koju je osnovao bivši nacista, nego sa Socijaldemokratskom partijom.

“Posle 1945. godine, političari su bili tu za građane. Moje mišljenje je da to više nije slučaj.”, rekla je stanovnica Beča - Lote.

Sa izborom najmlađeg lidera na svetu, Austrijska politika mogla bi da skrene u desno, prvi put posle niza godina.

XS
SM
MD
LG