Linkovi

Austrijski premijer u Briselu ističe proevropski stav Beča


Austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Austrija ostaje pro-evropski opredjeljena, nova vlada će raditi na zajedničkom rješenju migrantske krize i ukupnom unutrašnje-evropskom jedinstvu, poručio je novi austrijski kancelar tokom posjete Briselu. Sa evropske strane se nadaju da će austrijska obećanja biti ispunjena, te da će nova vlada u Beču nastaviti sa podrškom proširenju EU na Zapadni Balkan. Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han poručio je novom austrijskom kancelaru da se nada da će Austrija, kada u drugoj polovini godine preuzme evropsko predsjedavanje, nastaviti sa procesom približavanja Zapadnog Balkana evropskim strukturama.​

Činjenica da je Brisel prva destinacija mladog austrijskog premijera u evropskim institucijama je shvaćena kao prva potvrda njegovog obećanja da će vlada u Beču, u kojoj značajan broj važnih ministarstava poput ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova drže predstavnici krajnje desnice, ostati pro-evropska.

Medjutim, nije li ovakva koalicija jedinstvena prilika austrijskim desničarima da na svoju politiku dobiju i vladin pečat?

"Za mene je najvažnije da smo mi pro-evropska država i da je naša vlada pro-evropska. Austrijski socijal-demokrati su odlučili da se ne pridruže nama, te smo tako morali napraviti koaliciju sa Partijom slobode. Za mene je moja pozicija jasna - na čelu sam austrijske Narodne stranke koja je dio evropske narodnjačke porodice", rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Predsjednik Evropske komisije je u vrijeme bivšeg lidera austrijskih desničara, Hajdera, oštro kritikovao mogućnost da Austrijom vlada desnica. Da li je razočaran da je sada desna opcija dio vlade?

"Nije stvar u tome biti razočaran, sretan ili tužan, ova vlada ima jasan pro evropski stav, to je ono što je zaista važno. Radićemo sa svim austrijskim ministrima na najbolji mogući način. Radim isto tako i sa ekstremno lijevim premijerom Grčke, radio sam sa ekstremno desnim partnerima u Bugarskoj, Sloveniji. Zašto pravimo slučaj od Austrije a ne vidimo ostale? Ova vlada je pro evropska i to je tako", istakao je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Novi austrijski premijer je na briselskom skupu naglasak dao na evropski pristup rješavanju zajedničkih problema, kao što su migracije, tačnije, pristup evropskih narodnjaka koji prije svega žele čvrste spoljne granice. Nije pominjao politiku proširenja EU, a na to ga je podsjetio njegov sunarodnik sa pozicije evropskog komesara.

"Očekujem da će nova vlada da poštuje brojne već postignute sporazume, kao što je i pridruženje Zapadnog Balkana EU. Najavljeni program rada vlade u Beču je zaista dobar i potvrdjuje da Austrija nije samo geografski u centru Evrope već to iskazuje na različite načine i nadam se da će to biti slučaj i ubuduće", rekao je evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

Cijeli zapadnobalkanski region od Austrije, koja u drugoj polovini naredne godine preuzima predsjedavanje EU, očekuje da nastavi pojačan evropski
angažman na približavanju država regiona EU, te tako opravda obećanje iz Brisela kako će 2018. godina biti u znaku dodatne pažnje i podrške evropskim kandidatima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG