Linkovi

Kurc domaćin liderima regiona, Brnabić napala Prištinu


Sastanak austrijskog kancelara Sebastijana Kurca sa liderima država Zapadnog Balkana.

Premijeri šest država Zapadnog Balkana okupili su se u ponedeljak ujutro na radnom doručku kod austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, koji im je tom prilikom povonio stav zvaničnog Beča da EU ne bi bila potpuna bez Zapadnog Balkana.

Stabilnost Evrope povezana sa bezbednošću i stabilnošću u vašem regionu, i zato je veoma važno da sve zemlje Zapadnog Balkana idu ka EU, poručio je Kurc, dok je evropski komesar Johanes Han istakao da je širenje EU jedan od tri ključna prioriteta predsedavanja Austrije EU:

Kurc domaćin liderima regiona, Brnabić napala Prištinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

"Radi se o perspektivi za svih šest zemalja. Naravno, ceo proces je zasnovan na zaslugama, tako da je malo verovatno da će se svih šest država pridružiti istovremeno, ali važno je imati ovu perspektivu za svih šest država. Jer, kako je rekao kancelar Kurz - ili izvozimo stabilnost, izvozimo prosperitet ili uvozimo nestabilnost", istakao je Han.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na zajedničkoj konferenciji za novinare izrazila nadu da će još nekoliko poglavlja u pregovorima sa EU biti otvoreno do kraja godine, istakla da je Srbija okrenuta budućnosti, ali je i opštužila institucije u Prištini da diskriminišu srpske proizvode:

"Imali smo stvarno privremene institucije u Prištini, koje trenutno predsedavaju CEFTA-om, Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini, i zapravo krše CEFTA sporazum uvođenjem tarifa od 10 odsto na robe i usluge iz Srbije. To zapravo nije samo kršenje CEFTA sporazuma, već je i jasna diskriminacija prema Srbiji", rekla je Brnabić na skupu u Beču.

Inače, austrijski premijer Sebastija Kurc je sa premijerima Zapadnog Balkana razgovarao o evropskoj integraciji regiona, kao i o saradnji unutar regiona. Sastanku su prisustvovali premijeri ili zamenici premijera Srbije, Kosova, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG