Linkovi

Borba protiv ilegalne migracije prioritet budućeg austrijskog predsedavanja EU


ARHIVA - Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i austrijski kancelar Sebastijan Kurc u Briselu, 19. decembar 2017.
ARHIVA - Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i austrijski kancelar Sebastijan Kurc u Briselu, 19. decembar 2017.

Bezbjednost i borba protiv ilegalne migracije biće neki od prioriteta narednog, austrijskog predsjedavanja EU, rekao je danas austrijski kancelar Sebastijan Kurc nakon što se u Beču sastao sa predsjednikom Evropskog savjeta, Donaldom Tuskom. Gost iz Brisela je, sa svoje strane, najavio pripreme za samit o Zapadnom Balkanu, prostoru koji je, uz ostalo, imao ključnu ulogu u zaustavljanju migrantskog talasa prema Evropi.

Bez iznenadjenja je primljena najava austrijskog kancelara o prioritetima narednog, autrijskog predsjedavanja EU. Oni su očekivani rezultat koalicione vlasti sa ekstremnom desnicom u toj zemlji i njenim anti-imigrantskim stavom.

"Medju našim prioritetima će biti bezbjednost i borba protiv ilegalne migracije. Krajem septembra ćemo organizovati EU samit o tome i to smo već dogovorili sa evropskim liderima i radimo na pripremi tog neformalnog skupa", rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Kako je Unija oštro podijeljena po pitanju solidarnosti jednih prema drugima i prema migrantima, što se odražava i na odbijanju evropskog istoka da prihvati obavezne migrantske kvote, predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk upozorava.

"Moramo staviti tačku na destruktivne emocije koje prate pitanje relokacije, emocije koje hrane populizam i dijele Evropu. Ako evropski ministri u skoro vrijeme ne riješe ovo pitanje, moraćemo ga tražiti na junskom EU samitu", istakao je Tusk.

Susret u Beču u utorak je bio, prije svega, u funkciji pripreme narednog sastanka evrpskog vrha, krajem ovog mjeseca, koji bi trebao da postavi i odrednice za samit o Zapadnom Balkanu, koji će se održati maja ove godine na inicijativu i pod predsjedavanjem Bugarske. Zapadni Balkan je u dosadašnjem bavljenju migrantskom krizom imao posebnu ulogu.

"Namjera na samitu nam je da osnažimo veze sa regionom i unutar njega. To ide od više ulaganja u transportnu infrastrukturu, preko kulturne i obrazovne razmjene, do komunikacije sa našim gradjanima koja će biti lakša i brža. Samit bi trebao da osnaži i saradnju od obostranog interesa, uključujući i polje migracija i bezbjednosti. Kao što je već vijekovima čuvar evropskih kapija, region i njegova uloga u stavljanju pod kontrolu nezabilježene migrantske plime 2015, su bili od kritične važnosti", rekao je Tusk.

Uz već navedene prioritete austrijskog predsjedavanja, koje počinje 1. jula ove godine, očekuje se da Beč pomogne u provodjenju u djelo dogovorenog na samitu o Zapadnom Balkanu, imajući u vidu, sa jedne strane, poznavanje prilika u reginu, a sa druge najavu austrijskih vlasti da će prije svih prioriteta stajati provodjenje evropske politike.

XS
SM
MD
LG