Linkovi

Vanredni izbori u Austriji posle ostavke vicekancelara?


Austrijski vicekancelar Hans Kristijan Štrahe
Austrijski vicekancelar Hans Kristijan Štrahe

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da će u toj zemlji biti održani vanredni izbori, pošto je njegovu koaliciju uzdrmala ostavka vicekancelara Hansa Kristijana Štrahea. Štrahe napušta funkciju zbog svideo snimka na kojem nudi ugorove za državne poslove nećaki ruskog oligarha.

Snimak su objavila dva nemačka časopisa "Špigel" i "Zidojče cajtung".

Štrahe je najpre kazao da je "žrtva političkog napada", ali je priznao da su njegovi potezi kojij se vide na snimku "glupi i pogrešni".

Politički analitičari su odmah doveli u pitanje stabilnost vlade u toj zemlji, s obziromo na to da je Narodna stranka Sebastijana Kurca pre godinu i po dana formirala savez sa Slobodarskom partijom Štrahea.

Kancelar Sebastijan Kurc je u izjavi rekao "da je bilo dosta" i naveo nekoliko manjih skandala koji su prethodno uzdrmalni njegov odnos sa Štraheom.

Pad vlade u Austriji dešava se nedelju dana pred izbore za Evropski parlament i može da oslabi jednu od do sada najjačih antiimigrantskih, nacionalističkih partija u Evropi. Slobodarska partija čini veliki deo grupe nacionalista koji teže tome da osvoje što više mesta u budućem Evropskom parlamentu.

Kancelar Kurc je rekao da će predložiti predsedniku Austrije Aleksanderu Van der Belenu da izbori budu održani što je pre moguće.

.

XS
SM
MD
LG