Linkovi

Ekstremno desna Slobodarska partija u vladi Austrije


Sebastijan Kurc i Hajnc Kristijan Štrahe

Austrijska konzervativna Narodna partija postigla je koalicioni dogovor o formiranju vlade sa ekstremno desničarskom Slobodarskom partijom.

Austrija je time postala jedina evropska zemlja u čijoj je vladi ekstremno desničarska partija.

Lider Narodne partije Sebastijan Kurc, star 31 godinu, biće novi austrijski kancelar I najmlađi šef vlade na svetu, dok će lider Slobodarske partije Hajnc Kristijan Štrahe biti vicekancelar. Oni će u ponedeljak položiti zakletvu, saopšteno je iz kancelarije predsednika Austrije Aleksandera Van der Belena.

BBC prenosi da nisu poznati detalji programa nove vlade, ali da se očekuje da Slobodarska partija dobije nekoliko ministarskih mesta. Rojters je ranije preneo da se očekuje da nova vlada potvrdi posvećenost EU, radi na budžetskoj disciplini I pooštri politiku prema migrantima.

Dogovor je postignut dva meseca posle parlamentarnih izbora na kojima je pobedila Narodna partija Sebastijana Kurca koji je obećao da će promeniti austrijsku politiku – iako je već bio u vladi Austrije kao ministar spoljnih poslova. Slobodarska partija ulazi u vladu prvi put posle 2000, a na izborima je osvojila 26% glasova.


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG