Linkovi

Dačić: U Beograd stiže zvaničnik Stejt departmenta Zarzecki


Sistem Pancir sa dometom od oko 40 km treba da ojača PVO Srbije (Foto: Official publication)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je da će u Beograd doći direktor Tomas Zarzecki iz američkog Biroa za međunarodnu sigurnost i neširenje oružja, prenosi dnevni list Politika. Mediji u Beogradu navode da je Zarzecki zadužen u Stejt departmentu za primenu sankcija Rusiji i za države koje krše te sankcije.

Politika, pozivajući se izvore iz medija, navodi da će Zarzecki u Beograd doći već u petak.

Dačić je u izjavi za ovaj dnevni list rekao da će Zarzecki imati razgovore u Ministarstvu spoljnih poslova, kao i ministarstvima odbrane i finansija i da želi da se upozna sa situacijom.

Dačić je istakao da Srbija nije prekršila sankcije koje su SAD uvele na kupovinu oružja iz Rusije, te da nema razloga za uvođenje sankcija.

Prema pisanju Politike, SAD su se za Srbiju zainteresovale posle vojne vežbe vojski Srbije i Rusije "Slovenski štit" krajem oktobra, na kojoj su prikazani raketni sistemi "S-400" i "pancir S".

Direktor ruske agencije za uvoz i izvoz odbrambenih proizvoda "Rosoboroneksport" Aleksandar Mihejev izjavio je za rusku agenciju TASS da je sistem "pancir S", koji je Srbija kupila od Rusije, "u skladu sa potpisanim ugovorom stiže za nekoliko meseci".

"Raketni sistemi se sastavljaju, a srpski specijalci su na obuci. Sve se odvija po planu i neće biti odlaganja", kazao je Mihejev.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG