Linkovi

Pažin: Stepen povjerenja u CG tužilaštvo nedopustivo nizak


Arhiva - Ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin (gov.me)
Arhiva - Ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin (gov.me)

Ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin izjavio je da je nivo povjerenja u crnogorsko tužilaštvo na “nedopustivo niskom nivou”.

Govoreći na konferenciji o izazovima koji se tiču Poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa EU, koju je organizovala NVO Građanska alijansa u Podgorici, Pažin je rekao da nije zadovoljan stepenom povjerenja građana u rad tužilaštva.

"Treba pogledati otvoreno istini u oči i reći da je nivo povjerenja u tužilaštvo na nedopustivo niskom nivou", rekao je Pažin.

On je saopštio da je “neozbiljno očekivati” da crnogorska vlada daje odgovore na pitanja o kvalitetu rada tužilaštva i podsjetio da je uloženo mnogo u edukaciju sudija, tužilaca i agencija.

Pažin smatra da bi narednom periodu trebalo insistirati na evaluaciji znanja, kao posljedice edukacije, dodajući da je cilj edukacije povećan nivo stručnosti i profesionalizma, i u krajnjoj liniji ostvarenje koristi za građane.

Prema njegovim riječima, stav da Albaniji, a naročito Sjevernoj Makedoniji ne bude odobren početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji je duboko pogrešan, ali iistakao da to ne smije da bude alibi za propuste u samoj Crnoj Gori.

"Nikakve enigme nema šta treba da se radi, nego je potrebna odgovarajuća energija i odgovornost da se to sprovede u djelo. Ali ta percepcija, koja je ponekad prisutna u javnosti, da je Vlada odgovorna za ukupan integracioni proces je duboko pogrešna”, rekao je Pažin i dodao da Vlada ne može da primjenjuje pravosudne zakone umjesto pravosuđa. “Prema tome, svako treba da nosi svoj dio odgovornosti”.

Krizu u radu tužilaštva pokrenula je serija medijskih objava Duška Kneževića, odbjeglog biznismena optuženog za pranje novca koji optužuje čelnike VDT-a za korupciju, a produbila nedavna odluka tijesne većine članova Tužilačkog savjeta da Ivica Stanković i poslije isteka mandata vrši dužnost Vrhovnog državnog tužioca.

Odgovor VDT-a: Vlada ne treba da kontroliše tužilaštvo

Vrhovno državno tužilaštvo saopštilo je kasno u ponedjeljak da Vlada ne treba da kontroliše državno tužilaštvo, već da je ono samostalno u donošenju odluka, reagujući na jutrošnju izjavu ministra pravde da je stepen povjerenja u tužilaštvo nedopustivo nizak.

VDT u reagovanju navodi da "državno tužilaštvo uvažava stavove svih građana Crne Gore, ministra pravde takođe" i dodaje da je “upravo zbog toga zainteresovano na osnovu kojih istraživanja, sprovedenih za čije potrebe se iznose tvrdnje o Tužilaštvu”.

“Tužilaštvo je samostalan organ, a državni tužilac je nezavisan u radu i donošenju odluke i ne raduje nas činjenica što na to moramo da podsjećamo i ministra pravde”, saopštili su iz VDT-a, ističući da “upravo zbog te činjenice, definisane zakonom i ustavnim normama, Vlada i ne treba da ima mehanizme za kontrolu Tužilaštva”.

Tužilaštvo je ocijenilo da “onda bismo govorili o Vladinom ministarstvu, a vjerujemo da nikome nije u interesu da Tužilaštvo to i bude”, navodeći da “državo tužilaštvo nikada nije niti će ignorisati probleme sa kojima se suočava. Naprotiv".

VDT dodaje da će nastaviti "da ih rješava koliko god to nekome odgovaralo ili ne, koliko god to zvučalo arogantno ili ne" i upozorili da “izazovi pred kojima se državnotužilačka organizacija trenutno nalazi samo će osnažiti našu odlučnost da se obračunamo sa svim vidovima kriminala, ali i pokušajima različite vrste pritisaka, sa koje god adrese oni dolazili”.

“Sve one koji pokušavaju da guraju pod tepih sve što je ostvareno prethodnih godina podsjetićemo da Državno tužilaštvo kontinuirano ostvaruje rezultate na svim poljima”, kažu u tužilaštvu. “Upravo su po naredbama državnih tužilaca riješena najteža krivična djela, upravo su po nalogu državnih tužilaca službenici Uprave policije lišili slobode brojne pripadnike kriminalnih organizacija”

Tužilaštvo je istaklo da pokušaji kontrole sa bilo koje strane "mogu samo da uspore, nikako da zaustave tu namjeru", navodeći da nisu zadovoljni i da smatraju da “treba još bolje, odlučnije i efikasnije”.

Iz te institucije upozorili su da “svi koji misle da ćr uspjeti da nas spriječe u tome, u velikoj su zabludi” i naglasili da državnotužilačka organizacija nastaviće da radi u interesu javnosti i odgovorna je građanima Crne Gore, kojima nastoji da obezbijedi sigurno i bezbjedno okruženje”.

“Svi drugi pokušaji kontrole u suprotnosti su sa ustavnim i zakonskim normama koje nije donosila državnotužilačka organizacija”, konstatuje VDT. “Naše je da nas u radu isključivo vodi primjena tih propisa i njihovo poštovanje. Zato s pravom od svih građana Crne Gore tražimo da i sami čine upravo to”.

XS
SM
MD
LG