Linkovi

Optimizam, ali i oprez pred istorijski susret Trampa i Kima


Naslovna strana novina u Singapuru sa najavom samita Donalda Trampa i Kim Džong Una

Posle nekoliko nedelja spekulacija, američki predsednik Donald Tramp je objavio da će sastati sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom 12. juna u Singapuru. Zvaničnici Trampove administracije su izrazili optimizam povodom predstojećeg sastanka, ali drugi upozoravaju da je potreban oprez ističući da je to samo prvi korak u dugom i složenom procesu ka denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Samo nekoliko sati pošto su trojica oslobođenih Amerikanaca doputovala iz Severne Koreje u Sjedinjene Države, predsednik Tramp je u tvitu saopštio vesti, potvrdivši datum i mesto samita između Sjedinjenih Država i Severne Koreje idućeg meseca.

Upitan o istorijskom sastanku, predsednik je bio optimista.

“Mislim da će biti veliki uspeh, da, veliki”.

Ali oni koji se ne slažu sa predsednikom bili su skeptični. Vodeće demokrate u Senatu, među kojima i lider manjine Čak Šumer, oštro su osudile predsednika, jer hvali severnokorejskog lidera.

“Veoma je zabrinjavajuće slušati Donalda Trampa kako priča da je Kim Džong Un odlično postupao sa Amerikancima. Kim Džong Un je diktator, on je kapriciozno zatvorio američke državljane, oteo im je slobodu, nije im dao da odu kući svojim porodicama. Njihovo oslobađanje ne bi trebalo veličati. To bi trebalo da bude za očekivati”.

Posle prošlomesečnih razgovora lidera Severne i Južne Koreje, analitičari kažu da je Singapur logično mesto za održavanje samita. Patrik Kronin iz Centra za novu američku bezbednost naglašava:

“Singapur je poznat po posredovanju. To je najrazvijenija zemlja u jugoistočnoj Aziji. Imaju odličnu bezbednost”.

Stručnjaci takođe ocenjuju da vreme za razgovore Trampa i Kima odražava pozitivniju atmosferu za dijalog.

“Ono što će biti važno je šta će ta dva čoveka postići na sastanku, kakvu će strukturu diplomatskog procesa pokrenuti taj samit”, smatra Deril Kimbol, izvršni direktor Udruženja za kontrolu naoružanja.

Drugi analitičari smatraju da je važno održati fokus na dugotrajnom cilju - denuklearizaciji.

“Mislim da će očekivanja biti veoma važna za taj samit. Imali smo ranije takve sastanke, Sever i Jug su barem imali ovakve sastanke u prošlosti, ali oni uglavnom nisu doneli rezultate posle dužeg vremena. Dakle moraćemo da kontrolišemo očekivanja, da budemo realni o tome šta možemo da uradimo i da uspostavimo proces za koji se nadamo da može da traje”, kaže bivši američki ambasador u Vijetnamu Dejvid Šir, danas savetnik za azijska pitanja u konsultantskoj firmi “McLarty Associates”.

U narednih nekoliko nedelja biće mnogo posla za zvaničnike u Vašingtonu i Pjongangu, koji će se dogovarati o logistici pred samit idućeg meseca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG