Linkovi

Svet pozdravlja odluku Severne Koreje da obustavi nuklearne probe


Severna Koreja saopštila je da obustavlja sve nuklearne probe, kao i testiranje raketa dugog dometa. Odluka je stupila na snagu u subotu.

Severnokorejska zvanična Centralna novinska agencija prenela je da zemlja "nikada neće koristiti nuklerno oružje niti prenositi nuklearno oružje ili nuklearnu tehnologiju u bilo kojim okolnostima osim ako ne postoje nuklearne pretnje i nuklearna provokacija protiv Demokratske Narodne Republike Koreje.

U saopštenju se navodi da se vlada odlučila na te poteze da bi promenila svoj nacionalni fokus i unapredila ekonomiju.

Proboj se dogodio manje od nedelju dana uoči zakazanog samita severnokorejskog lidera Kim Džong Una sa južnokorejskim liderom Mun Džae-inom na samitu čiji je cilj pokušaj da se okonča nuklearna blokada na Korejskom poluostrvu. SAD i Severna Koreja planiraju sopstveni, odvojeni samit iako još nije određen datum njegovog održavanja.

Posle saopštenja, predsednik Tramp je tvitovao da se raduje predstojećem samitu.

Kasno sinoć je ponovo tvitovao: Napredak za sve!!!

U petak, dve Koreje su otvorile telefonsku liniju između svojih lidera uoči planiranog samita u Demiltarizovanoj zoni 27. aprila. Otvaranje te linije je najnoviji korak u intenzivnoj diplomatskoj aktivnosti na Korejskom poluostrvu, koja je započela sa Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji.

Optimizam i oprez

Iz predsedničkog kabineta Južne Koreje saopšteno je da je odluka Severne Koreje "značajan napredak" ka denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

“Takođe će doprineti veoma pozitivnoj klimi za uspešne predstojeće samite Sever-Jug i Sever-SAD", saoštio je portparol južnokorejskog predsednika Jun Jang-čen.

Japanski premijeri Šinzo Abe opreznije je pozdravio saopštenje Severne Koreje.

“Pozdravljamo ga kao pozitivan potez okrenut budućnosti ali je važno da li će on dovesti do potpunog napuštanja razvoja projektila i nulearnog oružja na proverljiv i neopoziv način", naveo je Abe.

Frederika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, izjavila je u subotu da je objava Severne Koreje da zaustavlja nuklearne probe - pozitivan korak. Ona je pozvala na "nepovratnu denuklearizaciju" Severne Koreje.

Kina, glavni saveznik Severne Koreje, pozdravila je odluku Pjongjanga. Portparol ministarstva spoljnih poslova Lu Kang izjavio je da se Peking nada da će Severna Koreja nastaviti inicijativu da ojača ekonomiju i poboljša životni standard, prenela je zvanična novinska agencija Sinhua.

On je dodao da će Kina podržati Severnu Koreju kroz razgovore sa "relevantnim stranama" da bi se odgovorilo na strahovanja te zemlje i unapredili odnosi.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je optimizam zbog odluke Severne Koreje, navodeći da je "otvoren put za mirnu denuklearizaciju Korejskog poluostrva."

Britanija je izrazila nadu da saopštenje Severne Koreje znači da će zemlja uložiti napor da pregovara sa iskrenim namerama.

Kristofer Hil, penizonisani karijerni američki diplomata koji je bio na čelu američke delegacije u razgovorima šest strana o rešenju severnokorejske nuklearne krize, izjavio je za korejski servis Glasa Amerike: "Mislim da je važno da se reaguje uz dozu opreza. Ovo deluje kao pozitivan događaj ali trebalo bi da budemo oprezni."

Savezništvo sa Japanom

Američki sekretar za odbranu Džim Matis sastao se u petak sa svojim japanskim kolegom, Icunorijem Onoderom, u Pentagonu na razgovorima čija je jedna od tema bila Severna Koreja. Matis je izjavio da mogući razgovori SAD i Severne Koreje neće promeniti snažne odnose koje SAD imaju sa Japanom.

"To je međusobno korisni savez dve demokratske nacije koje imaju poverenje jedna u drugu. Ništa neće to uzdrmati to poverenje".

Matis o snazi američko-japanskih odnosa

Mattis: Nothing Will Shake US-Japan Relationship
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Onodera je izjavio da čvrsti američko-japanski savez mora da radi u saradnji sa međunarodnom zajednicom da bi osigurao da Severna Koreja odustane od svog oružja za masovno uništenje "na potpun, nepovratan i proverljiv način."

Onodera: Pritisak na Severnu Koreju mora da se održava

Onodera: Pressure on North Korea Must Be Maintained
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Predsednik Južne Koreje izjavio je u četvrtak da Severna Koreja ne postavlja nikakve uslove za predstojeće samite sa njim i američkim predsednikom Trampom. Mun je u Seulu izjavio: "Nisu postavili nikakve uslove koje SAD ne mogu da prihvate, kao što je povlačenje američkih vojnika iz Južne Koreje". Dodao je: "Sve o čemu se razgovara je okončanje neprijateljske politike prema Severnoj Koreji, praćeno garancijama njene bezbednosti."

"Ne mislim da denuklearizacija ima različito značenje za Južnu i Severnu Koreju. Sever izražava želju za potpunom nuklearizacijom", dodao je Mun.

Severna Koreja je branila svoj nuklearni program i raketne probe koje je sprovodla prkoseći odlukama Saveta bezbednosti UN, navodeći da je reč o odvraćanju pretnje Sjedinjenih Država koje imaju stacioniranih 28.500 vojnika u Južnoj Koreji. Međutim, Pjonjang nije izvršio nijedan raketni test od prošlog novembra niti izvršio nuklearnu probu od prošlog septembra.

Tramp je ranije ove nedelje izrazio optimizam povodom mogućnosti denuklearizovane Severne Koreje. "Kao što sam rekao ranije, Severna Koreja ima pred sobom svetao i uspešan put kada ostvari denukleaizaciju na kompletan i nepovratan način", rekao je predsednik. Ipak je oprezno dodao da, u slučaju da razgovori sa Kimom ne pođu željenim tokom, biće spreman da ustane i napusti pregovore.

XS
SM
MD
LG