Linkovi

Pjongjang: Provokacije SAD prete miru na poluostrvu


Uoči očekivanog prvog samita američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una, Pjongjang je kriitkovao "obmanjujuće" tvrdnje da su Trampova politika maksimalnog političkog pritiska i sankcije primorali Severnu Koreju da sedne za pregovarački sto.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova, kako prenosi severnokorejska zvanična novinska agencija, upozorio je da su te tvrdnje "opasan pokušaj" da se uništi popuštanje napetosti na Korejskom poluostrvu posle Kimovog prošlomesečnog samita sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom.

Na samitu je postignuta saglasnost u pogledu niza mera za poboljšanje odnosa dve Koreje, dok je Kim nagovestio da je spreman da razgovara o denuklearizaciji, iako još nije poznato koje bi uslove Pjongjang postavio za ostvarenje tog cilja.

Tramp i viši američki zvaničnici više puta su saopštili da su oštra politika Vašingtona prema Severnoj Koreji i pritisak Kine imali odlučujuću ulogu u smirivanju tenzija i početku pregovora.

Međutim, Severna Koreja, po svemu sudeći, pokušava da učvrsti Kimovu poziciju uoči susreta sa Trampom, tvrdnjama da je sam severnokorejski lider zaslužan za aktuelnu situaciju.

“Sjedinjene Države namerno provociraju Severnu Koreju u trenutku kada se situacija na Korejskom poluostrvu kreće ka miru i pomirenju", saopštio je portparol ministarstva.

Očekuje se da će Kim i Tramp da se sastanu kasnije ovog meseca ili početkom juna.

XS
SM
MD
LG