Linkovi

Kantrimen o dve Koreje: Optimizam, ali videli smo ovaj scenario i ranije


Tomas Kantrimen, direktor Udruženja za kontrolu naoružanja
Tomas Kantrimen, direktor Udruženja za kontrolu naoružanja

Prošlonedeljni sastanak lidera Južne i Severne Koreje označava kulminaciju ubrzanih diplomatskih napora, koji su u roku od 4 meseca odvela dve Koreje od ivice rata do diskusija o miru. Lideri su se složili da postepeno smanje naoružanje, da se založe za sastanke sa Sjedinjenim Državama i Kinom, da proglase zvanično okončanje Korejskog rata od 1950. do 1953. i zamene primirje sa mirovnim sporazumom.

Presednik Tramp se delimično smatra zaslužnim za ovaj napredak i prošle nedelje je rekao:

“Ovo će biti velika stvar za svet”.

Uzevši u obzir da ova je ova vrsta saopštenja od strane dve Koreje bila viđena i ranije (tačnije 1972, 1991, 1992. i 2000) i da ne postoje ideje o tome kako Severna Koreja planira da razmontira svoje nuklearno naoružanje i do koje mere, direktor Udruženja za kontrolu naoružanja i bivši vršilac dužnosti državnog podsekretara za nuklearna pitanja Tom Kantrimen, govorio je za Glas Amerike o tome do koje mere bi trebalo da budemo optimisti?

“Mislim da bi trebalo da budemo optimisti, ali ne euforični. Ovo je pozitivan razvoj događaja. On nudi bolju šansu za mir na Korejskom poluostrvu. To je značajno. Možda bi čak jednog dana moglo da bude viđeno kao istorijski dan za Istočnu Aziju. Ali kao što ste primetili, videli smo isti scenario i ranije. Održana su dva prethodna samita između Severne i Južne Koreje, koja su okončana zajedničkim saopštenjem, kojem su se pridružile i Sjedinjene Države, ali u svakom od tih slučajeva nije bilo dovoljnog dodatnog angažovanja, kako bi se obezbedilo da vrlo visoki ciljevi, postavljeni u tim saopštenjima zapravo budu realizovani. Stoga mislim da je ovaj međukorejski sastanak dao dobar podsticaj za samit predsednika Trampa i Kim Džong Una, ali on takođe podiže ulog za taj samit i čini neophodnim da se obave izvanredne pripreme svih strana”, kaže Kantrimen.

Pored istinske ekonomske dobiti, koju bi ukidanje ratnog stanja donelo Severoj Koreji i, naravno, očuvanja režima, koju drugu motivaciju Kim ima, uzevši u obzir da obećava mnogo u ovom trenutku, drugim rečima da će zatvoriti poligon za nuklearne probe u maju?

“Pre svega on obećava mnogo, ali to obećava istom opštom retorikom koju je koristio i ranije i koja nije sprovedena u praksi, dok svi koraci o kojima on govori mogu da se preokrenu. Stoga je izuzetno važno da na sastancima, koji će uslediti, ovi detalji budu veoma precizno definisani na način na koji se mogu potvrditi. Ne znamo još da li Kim Džong Un traga za istinski novim odnosima u Istočnoj Aziji, premanentnim odnosima, koji bi označili ne samo primirje, već i mir između Severne i Južne Koreje, ili još ima na umu svoju staru ideju da pokuša da dovede do jaza između Sjedinjenih Država i Južne Koreje očuvanjem sopstvene fantazije, kao i fantazije svog oca i dede da ujedini Korejsko poluostrvo pod kontrolom Pjongjanga. Suviše je rano govoriti o tome, jer još postoji veliki broj koraka između prošlomesečnog sastanka i postizanja sporazuma, koji bi odgovorio na istinske zabrinutosti Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice", ističe Tom Kantrimen, direktor Udruženja za kontrolu nuklearnog naoružanja i bivši visoki diplomata Stejt departmenta.

XS
SM
MD
LG