Linkovi

Pompeo: Nema nagrade za Pjongjang bez denuklearizacije


Direktor CIA, Majk Pompeo, svedoči pred Komitetom za spoljne poslove Senata tokom saslušanja pre potvrđivanja njegovog imenovanja za novog državnog sekretara SAD, na Kapitol hilu, Vašington, 12. aprila 2018.
Direktor CIA, Majk Pompeo, svedoči pred Komitetom za spoljne poslove Senata tokom saslušanja pre potvrđivanja njegovog imenovanja za novog državnog sekretara SAD, na Kapitol hilu, Vašington, 12. aprila 2018.

Severna Koreja ne bi trebalo da očekuje nagradu od razgovora sa Sjedinjenim Državama, dok ne učini nepovratne korakte u odustajanju od svog nuklearnog oružja, rekao je u četvrtak Majk Pompeo, kandidat Donalda Trampa za novog državnog sekretara.

Pompeo, koji je na poziciji direktora CIA, rekao je da istorijska analiza "nije optimistička", kada je tokom potvrde nominacije u Senatu upitan da li veruje da bi Severna Koreja mogla da razmontira svoj nuklearni program. Ali, rekao je da su tokom pregovora u prošlosti, SAD i svet prebrzo olakšali sankcije.

Video: Pompeo na "tihoj vatri" pred Senatom

Pompeo Faces Tough Grilling by Senate
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

"Namera je predsednika i administracije je da to ne urade ovaj put, već da obezbede da... pre nego što omogućimo nagradu, da dobijemo trajni rezultat, nepovratan, onaj koji se nadamo da ćemo postići".

"To je težak zadatak, ali se nadam da predsednik Tramp to može postići to kroz doslednu diplomatiju.

Sastanak sa Kimom

Tramp je rekao da planira da se sastane sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom u maju, ili počekom juna, i da se nada da će rasprava voditi kraju severnokorejskog nuklearnog programa.

U četvrtak, Tramp je rekao da su dogovoreni sastanci između njega i Kima i da bi Sjedinjene Države trebalo da uđu u to sa "puno poštovanja".

On se zahvalio Kini zbog pomoći u pokušajima da se reši kriza sa severnokorejskim razvojem nuklearnog oružja sposobnim da pogodi Sjedinjene Države, rekavši "bili su zaista sjajni u pomaganju da se postigne neka vrsta poravnanja".

"Sastanci su dogovoreni upravo sada između mene i Kim Džong Una. Mislim da će to biti sjajno. Mislim da ću ući u to sa puno poštovanja i videćemo šta će se dogoditi", rekao je.

Arhiva - Predsednik Donald Tramp govori pre potpisivanja predsedničkog memoranduma o uvođenju tarifa i investicionih restrikcija Kini, u Beloj kući u Vašingtonu, 22. marta 2018.
Arhiva - Predsednik Donald Tramp govori pre potpisivanja predsedničkog memoranduma o uvođenju tarifa i investicionih restrikcija Kini, u Beloj kući u Vašingtonu, 22. marta 2018.

Tramp je takođe rekao da trgovinski "pregovori" između Vašingtona i Pekinga teku dobro, što je u suprotnosti sa saopštenjima Kine od predsednikovih najava planova za uvođenje tarifa na milijarde dolara vrednu kinesku robu, koje su podigla strahove od totalnog trgovinskog rata.

"Ide nam vrlo dobro, mislim da ćemo uraditi neke sjajne stvari", rekao je Tramp, dodajući da bi ratosiljanje nuklearnog oružja "bilo vrlo dobro za njih, dobro za sve".

Bez iluzija

Pompeo je rekao da je optimističan u pogled kursa ka diplomatskom rešenju sa Severnom Korejom koji bi mogao da odredi samit Trapm-Kim, ali je dodao da niko nije ni pod kakvom iluzijom da sveobuhvatan sporazum može biti postignut na tom sastanku.

Odbacio je brige da bi potezi administracije ka modifikaciji nuklearnog sporazuma sa Iranom mogli da dodatno zakomplikuju sporazumevanje sa Severnom Korejom. Izneo je argument da bi kim Kim gledao svoj sopstveni interes, uključujući ekonomiju njegove zemlje i "održavanje njegovog režima", a ne druge istorijske sporazume.

Pompeo je naglasio da je cilj samita Tramp-Kim dovođenje Severne Koreje do toga da odstupi. Tokom ispitivanja, rekao je da ne bi isključio ni jednu opciju, uključujući i vojnu.

U isto vreme, rekao je da ne zagovara promenu režima u Severnoj Koreji i da to nikad nije činio.

Prošle godine, Severna Koreja optužila je Pompea da zagovara takvu politiku nakon što je on rekao na forumu u julu da je važno da se odvoji nuklearni program zemlje od "ličnosti koje drže kontrolu nad njim".

U maju, Severna Koreja optužila je CIA-u i južnokorejsku obaveštajnu službu za neuspelo kovanje zavere da se ubije Kim na vojnoj paradi u Pjongjangu.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton, učestvuje u brifingu predsednika Trampa od viših vojnih lidera u Beloj kući u Vašingtonu, 9. aprila 2018.
Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton, učestvuje u brifingu predsednika Trampa od viših vojnih lidera u Beloj kući u Vašingtonu, 9. aprila 2018.

Bolton na konferenciji s kolegama

U četvrtak, Trampov novi savetnik za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton, sastao se odvojeno sa južnokorejskim direktorom Nacionalne kancelarije za bezbednsot, Čungom Eui-Jongom, koji je predvodio južnokorejsku delegaciju na sastanku sa Kim Džong Unom prošlog meseca i sa japanskim kolegom, Šotaro Jačijem.

"Savetnici za nacionalnu bezbednosti predani su nastavku bliske koordinacije", rekao je zvaničnik Bele kuće.

Bolton, koji je preuzeo dužnost u ponedeljak, pozivao je u prošlosti na promenu režima u Severnoj Koreji i ranije je bio odbijen kao partner u pregovorima od Pjongjanga.

Na odvojenom kongresnom saslušanju, sekretar za odbranu Džim Matis rekao je da je cilj bio ispregovarati rešenje u pogledu severnokorejske krize.

"Svi smo oprezni optimisti u pogledu toga da bismo mogli biti na dobrom putu denuklearizacije Korejskog poluostrva", rekao je pred Komitetom za oružane službe Predstavničkog doma.

XS
SM
MD
LG