Linkovi

Tramp: Sastanak sa Kimom velika stvar za ceo svet


TV vesti u Seulu, Južnoj Koreji 21. aprila 2018.
TV vesti u Seulu, Južnoj Koreji 21. aprila 2018.

Američki predsednik Donald Tramp je posle razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom rekao da očekuje da će se sastati sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom “veoma brzo” i hvalio Kima, kao “veoma otvorenog” i “veoma časnog”.

“Rečeno nam je direktno da bi oni voleli da imaju sastanak što je pre moguće i mislimo da bi to bila velika stvar za ceo svet”, rekao je Tramp i zaključio: “Videćemo gde će sve to otići, ali mislim da imamo šansu da postignemo nešto veoma specijalno”.

Nešto ranije, Bela kuća je saopštila da je krajnji cilj svih eventualnih pregovora denuklearizacija.

Tramp je u nedelju tvitovao da se Sjedinjene Države nisu odrekle ničega uoči njegovog planiranog samita sa sjevernokorejskim liderom, a da je Pjongjang već ograničio razvoj nuklearnog naoružanja.

U Vašingtonu raste iščekivanje uoči planiranog sastanka američkog predsjednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una.

Bijela kuća saopštila je da bi Sjeverna Koreja trebalo da preduzme konkretne korake ka denuklearizaciji, a da će Vašington nastaviti kampanju maksimalnog pritiska.

"Nedavna najava sjevernokorejskog lidera da će biti suspendovane probe nuklearnog oružja i balističkih projektila predstavlja korak u pravom smeru, ali će biti potrebno nešto više od toga da bi počelo ublažavanje sankcija", rekla je portparolka Sara Hakabi Sanders.

Na pitanje kako predsednik definiše denuklearizaciju, Sanders je odgovorila: "To znači da Severna Koreja nema ili ne testira nuklearne rakete".

Tramp je prethodno priznao da je eventualni ishod razgovora sa Kimom, krajem maja ili početkom juna, neizvjestan i pogrešno ustvrdio da je Pjongjang već pristao na denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

Mogućnost rešenja višedecenijskog nuklearnog spora privukla je i pažnju članova Kongresa, koji su ipak oprezni u pogledu predstojećeg sastanka.

"Riječ je o naporu vrijednom truda, ukoliko se preduzme sa jasnim ciljevima", rekao je lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel.

"To je vrijedan i ambiciozan cilj i svi bi trebalo da se zalažemo za diplomatsko rešenje spora. Međutim, ne može se poreći da je taj sastanak pun opasnosti", smatra lider demokrata u Senatu Čak Šumer.

Predsjedavajući senatskog Spoljnopolitičkog odbora Bob Korker smatra da Sjeverna Koreja može da nastavi svoj nuklearni program u bilo kojem trenutku i sumnja da je Kim spreman da u potpunosti zaustavi nuklearne i balističke probe.

"Kim smatra da je nuklearno naoružanje ključno za njegov opstanak. Vidio je što se dogodilo Gadafiju, koji je mrtav zato što se odrekao nuklearnog oružja", upozorava Korker.

Pojedini stručnjaci su više optimistični.

"Mislim da će sastanak Trampa i Kima proći dobro u smislu da će oni, ili usaglasiti neke stavove, ili možda postići značajan dogovor. To znači da bi Sjedinjene Države mogle čak i da ponude mirovni sporazum za Sjevernu Koreju ako bi bila spremna da preduzme konkretne korake ka denuklearizaciji", rekla je Su Mi Teri iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Analitičari ocjenjuju i da američka strana ne želi da ide na sastanak samo u propagandne svrhe i ističu da bi ga Tramp sigurno otkazao ako bi Sjevernokorejci bili samo za to zainteresovani.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG