Linkovi

Lideri dve Koreje: Bez rata na Korejskom poluostrvu


Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in i lider Severne Koreje Kim Džong Un rukuju se u demilitarizovanoj zoni
Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in i lider Severne Koreje Kim Džong Un rukuju se u demilitarizovanoj zoni

Lideri Severne i Južne Koreje povukli su istorijski potez potpisivanjem zajedničkog saopštenja, u kojem se navodi da su posvećeni denuklearizaciji Korejskog poluostrva i zvaničnom završetku Korejskog rata.

Posle potpisivanja zajedničkog saopštenja predsednik Južne Koreje Mun Džae-in i severnokorejski lider Kim Džong Un su se zagrlili.

Mun je rekao da je samit dvojice lidera najavio “novu eru mira”, dok je Kim poručio da je korejski narod "jedna nacija".

Kim i Mun su održali istorijski samit u mirovnom selu Panmundžom rano jutros, i tom prilikom najavili da će kasnije ove godine Mun posetiti Severnu Koreju, a da će doći i do spajanja porodica razdvojenih zbog rata.

Prethodno je jedan južnokorejski zvaničnik rekao da su razgovori između Kima i Muna bili "ozbiljni i iskreni".

Južna Koreja prenela je izjavu Kima da "treba ceniti ovu priliku, kako bi ožiljci između Juga i Severa mogli da se zaleče".

Srdačno rukovanje

Tokom razgovora, Kim je izrazio želju da poseti Južnu Koreju i Plavu kuću, predsedničku palatu.

Dvojica lidera srdačno su se rukovala iznad linije koja razdvaja dve zemlje pre početka samita. Kim je potom prešao granicu zajedno sa Munom, koji mu je rekao "da mu je drago da su se upoznali".

Kim je zatim pozvao Muna da zajedno s njim na kratko kroči na teritoriju Severne Koreje, pre nego što su se vratili na jug.

To je prvi put da je jedan član dinastije Kim kročio na teritoriju Južne Koreje od završetka Korejskog rata 1953. godine.

North and South Korean Leaders Open Summit
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Supruge dvojice lidera pridružile su im se kasnije na banketu.

Ovo je treći međukorejski samit - prethodna dva 2000. i 20007. održana su na tlu Severne Koreje.

Bela kuća objavila je saopštenje, neposredno pošto su se Mun i Kim rukovali.

“Nadamo se da će razgovori dovesti do napretka na putu ka budućem miru i prosperitetu za čitavo Korejsko poluostrvo. SAD cene blisku koordinaciju sa našim saveznikom, Republikom Korejom i raduju se nastavku obimnih priprema za planirani susret između predsednika Donalda Trampa i Kim Džong Una za nekoliko nedelja”, navodi se u saopštenju.

Očekuje se sa se Kim i Tramp sastanu u maju ili junu.

XS
SM
MD
LG