Linkovi

Izveštaj demokrata: Tramp zloupotrebio položaj, opstruisao istragu


Predsednik SAD Donald Tramp na sastanku sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Londonu, 3. decembar 2019. (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsednik SAD Donald Tramp na sastanku sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Londonu, 3. decembar 2019. (Foto: AP/Evan Vucci)

Demokrate, koje u u Predstavničkom domu vode istragu o opozivu predsednika Donalda Trampa, objavile su izveštaj u kojem su navele da je Tramp tražio strano mešanje u američke izbore da bi poboljšao svoje šanse za reizbor, da je podrio nacionalnu bezbednost i naložio kampanju bez presedana za opstrukciju Kongresa.

"Istraga o opozivu razotkrila je višemesečne napore predsednika Trampa da koristi svoj položaj da bi tražio strano mešanje u izbore 2020. godine, u svoju korist. Predsednikov plan podrio je američku spoljnu politiku prema Ukrajini i našu nacionalnu bezbednost u korist dve politički motivisane istrage koje bi pomogle njegovoj kampanji za reizbor", navodi se u izveštaju na 300 strana i dodaje da je "predsednik tražio od novoizabranog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da javno objavi istragu političkog rivala, kojeg se po svemu sudeći najviše plašio, bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena i diskreditovane teorije da se Ukrajina, a ne Rusija, mešala u predsedničke izbore 2016. godine".

Demokrate optužuju Trampa da je iskoristio američku vojnu pomoć i mogućnost za posetu Beloj kući da bi naterao svog ukrajinskog kolegu da sprovede istrage, od kojih bi američki lider imao političku korist.

"Predsednik je svoje lične i političke interese stavio iznad nacionalnih interesa Sjedinjenih Država, pokušao da podrije integritet američkog izbornog procesa i ugrozio američku nacionalnu bezbednost", navodi se u izveštaju koji je Odbor za obaveštajna pitanja, koji je istragu vodio od septembra, usvojio u utorak uveče.

U izveštaju se Tramp takođe optužuje da je ometao sprovođenje istrage, kategoričkim odbijanjem da dostavi tražena dokumenta i dozvoli svojim savetnicima da svedoče, bezuspešnim pokušajima da spreči dugogodišnje vladine službenike da svedoče i zastrašivanjem svedoka.

Izveštaj demokrata o istrazi o opozivu predsednika Donalda Trampa (Foto: Reuters/Jim Bourg)
Izveštaj demokrata o istrazi o opozivu predsednika Donalda Trampa (Foto: Reuters/Jim Bourg)

"Donald Tramp je prvi predsednik u istoriji Sjedinjenih Država koji je pokušavao da u potpunosti opstruiše istragu o opozivu u Predstavničkom domu", ističu demokrate u izveštaju i poručuju da su dokazi za "predsednikove prestupe i opstrukciju Kongresa ubedljivi".

Predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja Adam Šif rekao je na konferenciji za novinare da je Tramp "predsednik koji veruje da je iznad optužnice, opoziva, bilo kakve odgovornosti i zaista iznad zakona".

Uoči objavljivanja izveštaja, Tramp je na marginama samita NATO-a u Londonu, kritikovao istragu kao "veoma nepatriotsku".

Bela kuća saopštila je posle objavljivanja izveštaja da predsedavajući odbora Adam Šif i demokrate nisu uspeli da nađu niti jedan dokaz da je predsednik Tramp uradio nešto pogrešno, a da je izveštaj "odraz njihove frustracije".

"Izveštaj predsedavajućeg Šifa je kao nepovezani govor blogera iz podruma koji pokušava da dokaže nešto za šta nema dokaza", saopštila je portparolka Bele kuće Stefani Grišam.

Izvestaj je predat Odboru za pravosuđe, pred kojim će se voditi stranačka debata o tome da li bi trebalo utvrditi predlog za Trampov opoziv, o kojem bi se zatim izjašnjavao Predstavnički dom u punom sastavu.

Ako bi taj predlog bio usvojen, u Senatu, koji kontrolišu republikanci, bilo bi održano suđenje na kojem bi bila doneta odluka o tome da li bi Tramp trebalo da bude smenjen. Za donošenje odluke o Trampovoj smeni potrebna je dvotrećinska većina.

U fokusu istrage o opozivu je pitanje da li je Tramp zloupotrebio položaj kada je vršio pritisak na Kijev da istraži bivšeg potpredsednika SAD i demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera.

U Kongresu su o tome svedočili aktuelni i bivši zvaničnici, koji su naveli da je sprovođenje istrage Bajdenovih, kao i osporene teorije da se Ukrajina mešala u američke izbore, bio uslov za isplatu vojne pomoći Ukrajini i za posetu ukrajinskog predsednika Beloj kući.

Tramp je u Londonu ponovio da su sporni telefonski razgovori sa Zelenskim bili "savršeni", a da je istraga o opozivu prevara i lov na veštice. Takođe je ponovo zatražio da Bajden i njegov sin svedoče na saslušanjima.

Predsednici Ukrajine i SAD Volodimir Zelenski i Donald Tramp na sastanku na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, septembar 2019.
Predsednici Ukrajine i SAD Volodimir Zelenski i Donald Tramp na sastanku na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, septembar 2019.

Tramp je optužio demokrate da tri godine pokušavaju da obore njegovu pobedu na izborima 2016. godine, dok se priprema za kampanju za reizbor 2020. Prema anketama, Amerikanci su duboko podeljeni u pogledu Trampovog opoziva.

Predsednik SAD doveo je u pitanje i patriotizam demokrata, naročito u trenutku kada boravi u Londonu, ali je istakao da ne veruje da njihovi potezi slabe njegovu poziciju na samitu NATO-a.

"Mislim da je nepatriotski da demokrate to rade. To je loše za našu zemlju", naglasio je Tramp.

Takođe je odbacio mogućnost da ga članovi Kongresa javno ukore zbog optužbi da je vršio neprimeren pritisak na Ukrajinu da istraži njegovog političkog rivala Džoa Bajdena.

Analitičari za sada sumnjaju da će republikanci u Senatu doneti odluku o Trampovoj smeni, iako su pojedini članovi Kongresa izneli ideju o javnom ukoru predsednika da bi se osudili njegovi potezi, ali bez rizika da bude smenjen.

"Nisam uradio ništa pogrešno. Ne možete da ukorite nekog ako nije uradio ništa pogrešno", rekao je Tramp u Londonu.

Republikanci su u ponedeljak objavili svoj izveštaj, u kojem su naveli da demokrate nisu dokazale da je Tramp počinio krivično delo, zbog kojeg bi trebalo da bude opozvan.

U međuvremenu, podsekretar za politička pitanja Dejvid Hejl, teći po rangu zvaničnik Stejt departmenta, rekao je u svedočenju pred senatskim Spoljnopolitičkim odborom da nije video dokaze da se Ukrajina, a ne Rusija, mešala u američke izbore 2016. godine, čime je podrio argument koji Tramp i njegove pristalice često iznose.

Senatski odbor za obaveštajna pitanja, kojim predsedavaju republikanci, tokom svoje istrage takođe nije pronašao dokaze za optužbe o ukrajinskom mešanju, saopštili su agenciji Rojters izvori iz Kongresa.

XS
SM
MD
LG