Linkovi

Odbor za pravosuđe preuzima istragu o opozivu, Tramp pozvan na prvi pretres


Zgrada Kongresa SAD na Kapitol hilu (Foto: Reuters/Loren Elliott)
Zgrada Kongresa SAD na Kapitol hilu (Foto: Reuters/Loren Elliott)

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma pozvao je predsednika Donalda Trampa i njegov pravni tim na prvi pretres tog odbora u okviru istrage o opozivu. Pretres je zakazan za 4. decembar, a svedoci će biti pravni eksperti koji će govoriti o ustavnim osnovama za opoziv.

Reč je o narednoj fazi u procesu koja bi mogla da dovede do formalnog podizanja optužnice protiv predsednika.

Predsedavajući odbora Džerold Nedler naveo je u saopštenju da je pisao Trampu da bi ga podsetio da mu je, prema pravilima, dozvoljeno da prisustvuje pretresu, a njegovim advokatima da ispituju svedoke.

"Predsednik ima izbor: može da iskoristi priliku da bude zastupljen na pretresu ili može da prestane da se žali na proces. Nadam se da će odlučiti da učestvuje u istrazi, direktno ili preko advokata, kao što su to uradili predsednici pre njega", saopštio je Nedler i dodao da će na pretresu biti "proučen postojeći okvir za odgovor na ozbiljne optužbe o neprimerenim postupcima koji bi mogli da budu osnova za opoziv".

Predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja Adam Šif rekao je da će odbori koji vode istragu - za obaveštajna pitanja, spoljne poslove i nadzor - izdati izveštaj sa prikupljenim dokazima, ubrzo nakon što se članovi Kongresa vrate u Vašington 3. decembra, posle praznične pauze.

Bivši advokat mora da svedoči, administracija traži odlaganje

Bivši pravni savetnik Bele kuće Donald Mekgan mora da se odazove na obavezujući poziv Predstavničkog doma da svedoči u istrazi o opozivu predsednika Donalda Trampa, presudila je sudija federalnog suda u Vašingtonu, odbacujući tvrdnje administracije o imunitetu zvaničnika.

Sudija Ketandži Braun Džekson saopštila je da "niko nije iznad zakona" i da predsednik "nema ovlašćenja" da spreči Mekgana ili druge aktuelne i bivše zvaničnike Bele kuće da svedoče. Dodala i da "predsednici nisu kraljevi".

Sekretarijat za pravosuđe zatražio je u utorak da se odloži izvršenje presude dok se ne donese odluka o žalbi. Administracija ne samo što sprečava zvaničnike da svedoče u Kongresu, već odbija da istražiteljima preda dokumenta o nizu tema, pozivajući se na imunitet.

Bivši advokat Bele kuće Den Mekgan
Bivši advokat Bele kuće Den Mekgan

Predsednik Tramp tvitovao je da bi voleo da "pusti visoke zvaničnike" da svedoče, ali je dodao: Reč je o demokratskoj prevari koja ne ide nigde, ali budući predsednici ne bi trebalo da budu kompromitovani na bilo koji način.

Pozive da svedoče u istrazi, između ostalih, su odbili državni sekretar Majk Pompeo, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i vršilac dužnosti Trampovog šefa kabineta Mik Malvejni.

Demokrate istražuju Trampa zbog vršenja pritiska na Ukrajinu da istraži političkog rivala Džoa Bajdena i veruju da bi aktuelni i bivši zvaničnici Bele kuće mogli da pruže ključne dokaze u istrazi.

Mekgan je u oktobru 2018. godine podneo ostavku na položaj pravnog savetnika Beke kuće, a njegovo ime se često pominjalo u izveštaju specijalnog tužioca Roberta Malera o mešanju Rusija u američke izbore 2016. godine.

Prema izveštaju, Mekgan je rekao istražiteljima da je Tramp vršio pritisak na njega da otpusti Malera, a zatim je to demantovao.

Maler je u izveštaju naveo da Trampa ne može da oslobodi krivice kada je reč o optužbama za opstrukciju pravde i demokrate sada razmatraju mogućnost da istragom obuhvate i navodne Trampove pokušaje da otpusti specijalnog tužioca.

U središtu istrage o opozivu je telefonski razgovor američkog lidera sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, tokom kojeg je Tramp tražio da Kijev istraži Bajdena i njegovog sina Hantera.

Održana su i javna saslušanja tokom kojih su pojedini svedoci naveli da je Tramp uslovljavao vojnu pomoć Ukrajini, sprovođenjem istrage o Bajdenovima.

Tramp tvrdi da nije uradio ništa pogrešno, a istragu o opozivu naziva prevarom i lovom na veštice. Njegove republikanske pristalice ističu da predsednik nije uradio ništa što zavređuju da bude opozvan.

Trampov opoziv bio bi gotovo siguran u Predstavničkom domu, koji kontrolišu demokrate, ali bi predsednik verovatno bio oslobođen na suđenju u Senatu, u kojem većinu imaju republikanci. Za Trampovu smenu je potrebna dvotrećinska većina u Senatu.

XS
SM
MD
LG