Linkovi

Novi napadi na N1 i Jugoslava Ćosića, advokat traži zaštitu


Arhiva - Logo N1 u prostorijama te televizije.

BEOGRAD -- Provladini tabloidi u Srbiji pokrenuli su novi ciklus napada na regionalnu televiziju N1 i njenog programskog direktora Jugslava Ćosića, optužujući da je "albanski lobista" i "plaćenik". Reagovao je NUNS koji smatra da nereagovanje države u ovim slučajevima govori da ti napadi imaju njenu podršku, a Ćosićev advokat Zdenko Tomanović najavljuje da će od nadležnih državnih organa tražiti bezbednosnu procenu ugroženosti Ćosića.

Nakon što je Jugoslav Ćosić odbacio optužbe da je "plaćeni kosovski lobista" i najavio krivične prijave protiv aktera te kampanje, tvrdeći da je kampanja pokušaj njegove javne egzegucije kao nezavisnog novinara, usledio je novi talas napada u kom ga tabloidi etiketiraju kao plaćenika Kosova koji obavlja poslove u Srbiji.

Ovaj tabloidni udar na N1 usledio je samo nedelju dana nakon što su, tokom emitovanja intervjua Ćosića sa liderom Samoopredeljenja sa Kosova Aljbinom Kurtijem snimljenog u Pritšini, ispred zgrade N1 u Beogradu bacani leci na kojima se vide albanski premijer Edi Rama i Ćosić sa tekstom "Ima neka tajna veza".

Leci koji su tokom emitovanja intervjua novinara N1 Jugoslava Ćosića sa liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem bacani u dvorište sedišta te televizijske kuće, u Beogradu, 6. novembra 2019. (Foto: N1)
Leci koji su tokom emitovanja intervjua novinara N1 Jugoslava Ćosića sa liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem bacani u dvorište sedišta te televizijske kuće, u Beogradu, 6. novembra 2019. (Foto: N1)

Ćosićev pravni zastupnik Zdenko Tomanović saopštio je u subotu da je kampanja usmerena protiv Ćosića i novinara N1, u kojoj se nadmeću uvrede i neistine, sada prožeta i zastrašujućom sličnošću sa prošlim vremenima.

On ukazuje na to da su pomoć američke ambasade, organizacije za pomoć medijima IREX i drugih zapadnih fondova za razvoj medija, kao i poslovni projekat jedne od najvećih albanskih kompanija sa firmom iz Srbije, proglašeni za "krvavi američko šiptarski keš".

Uz to, napominje Tomanović, "objavljena je lažna fortografija uspešnog albanskog biznismena i vlasnik TV A2 CNN Albanija sveden je na mafijaša i narko dilera, a Jugoslav Ćosić kao šiptarski plaćenik".

Tomanović smatra da su time "stvoreni uslovi da nasilje nad pravom preraste u nasilje nad pojedincem koji je sada obeležen kao predvodnik novinarskog tima koji vodi specijalni rat protiv Srbije i Srba".

"Opravdana izvesnost stanja ugroženosti našeg klijenta zahteva bezbednosnu procenu stepena ugroženosti koju ćemo zatražiti od nadležnih službi i državnih organa", najavio je Tomanović.

To podrazumeva i "eventualnu zaštitu zbog visokog stepena opasnosti koju gereriše identifikacija novinara koji navodno rade direktno protiv interesa svoje zemlje i svog naroda i koji postaju moguće žrtve strasti i mržnje kreatora kampanje".

NUNS: Vlast ćutanjem podržava kampanju

I Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je duboku zabrinutost zbog svakodnevne kampanje protiv redakcije televizije N1 i ćutanja nadležnih institucija - policije, tužilaštva, Ministarstva informisanja i Vlade, ocenjujući da nereagovanje nadležnih na kampanju ukazuje da ona uživa podršku vlasti.

NUNS upozorava i na manipulacije i neistine kojima se tabloidi koriste tokom kampanje, poput objavljivanja lažne fotografije vlasnika TV A2 CNN Albanija kojom je sveden na mafijaša i narko dilera, a Ćosić predstavljen kao "šiptarski plaćenik".

NUNS je osudio i napade glavnog urednika tabloida Informer na reportera N1 Miodraga Sovilja koga je u jutarnjem programu TV Pink u subotu označio kao "provokatora", dan nakon što je Sovilj Vučiću postavio legitimno pitanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG