Linkovi

Putin odbacio optužbe da je umešan u trovanje Navalnog


Novinari u Moskvi sese ispred ekrana tokom godišnje konferencije ruskog predsednika Vladimira Putina, 17. decembar 2020. (Foto: Rojters/Maxim Shemetov)
Novinari u Moskvi sese ispred ekrana tokom godišnje konferencije ruskog predsednika Vladimira Putina, 17. decembar 2020. (Foto: Rojters/Maxim Shemetov)

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je u četvrtak da su medijski izveštaji da su ruski bezbednosni agenti odgovorni za trovanje opozicionog političara Alekseja Navalnog, deo američke zavere da se on diskredituje.

Putin je na godišnjoj konferenciji za novinare poručio da Navalni nije dovoljno važan da bi bio meta.

Navalni, jedan od vodećih Putinovih protivnika, u avgustu je prebačen u bolnicu u Nemačkoj nakon što mu je pozlilo na domaćem letu. Laboratorijski testovi u tri evropske države potvrdili su da je otrovan nervnim agensom novičokom. Međutim, Rusija odbacuje te tvrdnje i navodi da nije videla nikakve dokaze.

Istraživački vebsajt Belingket i ruski medij "Insajder" u ponedeljak su objavili rezultate zajedničke istrage, sprovedene u saradnji sa nemačkim dnevnikom "Špigelom" i američkom kablovskom mrežom "CNN".

Tokom istrage čije nalaze je podržao Navalni identifikovan je, kako je saopšteno, tim ubica iz Federalne služba bezbednosti (FSB) koji je godinama pratio ruskog opozicionara. Takođe su objavljena imena obaveštajaca i laboratorija za koje se tvrdi da su odgovorni za operaciju.

Putin je odbacio istragu i ustvrdio da sadrži informacije koje su obezbedile američke obaveštajne službe.

"To je trik da se napadnu lideri Rusije", rekao je Putin.

Sugerisao je da Navalni ima podršku američkih obaveštajnih službi, što je opozicionar demantovao. Zbog toga je bilo ispravno, kako je naveo ruski lider, da ga ruski bezbednosni agenti nadziru.

"Međutim, to apsolutno ne znači da ga treba otrovati. Kome je on potreban? Da je neko želeo da ga otruje, završio bi taj posao", naglasio je Putin koji izbegava da izgovara Navalnijevo ime u javnosti i oslovljava ga sa "pacijent iz klinike u Berlinu".

Kira Jarmuš, Navalnijeva portparolka, tvitovala je da je Putin svojim izjavama potvrdio da su Navalnog pratili agenti FSB.

Odgovarajući na pitanje o nizu nedavnih medijskih istraga ljudi bliskih njemu, među kojima je i njegova ćerka, Putin je rekao da to liči na osvetu Vašingtona zbog navodnog ruskog hakovanja američkih izbora, što su optužbe koje je on više puta demantovao.

"To je osveta i pokušaj da se utiče na javno mnjene u našoj zemlji i meša u našu unutrašnju politiku", rekao je ruski predsednik.

XS
SM
MD
LG