Linkovi

Kremlj optužio Navalnog za saradnju sa CIA, a opozicionar Putina za trovanje


Fotografija sa Instagram profila Alekseja Navalnog
Fotografija sa Instagram profila Alekseja Navalnog

Kremlj je u četvrtak optužio Alekseja Navalnog da sarađuje sa američkom Centralnom obaveštajnom agencijom (CIA), nakon što je opozicioni političar rekao da veruje da iza njegovog trovanja stoji ruski predsednik Vladimir Putin.

Agencija Rojters prenosi da je to, po svemu sudeći, prvi put da su ruske vlasti direktno optužile Putinovog protivnika da radi sa jednom stranom obaveštajnom službom.

Optužbu je izneo portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je naveo da su Navalnijeve optužbe protiv Putina neprihvatljive, neosnovane i uvredljive.

"Nije da pacijent radi sa zapadnim obaveštajnim službama, već te službe rade sa njim. To bi bilo preciznije. Postoje te informacije. Mogu definitivno da kažem da eksperti Centralne obaveštajne agencije trenutno rade s njim", rekao je Peskov.

Navalni je na optužbe odgovorio da će suditi Peskova, koga je pozvao da iznese dokaze.

"Zahtevam da se objave dokazi i činjenice koje pokazuju "moj rad sa ekspertima CIA-e". Pokažite ih na televiziji u udarnom terminu. Imate moju dozvolu", napisao je ruski opozicionar na svom vebsajtu.

Navalnijeva saradnica Ljubov Sobol ocenila je da su optužbe Peskova "potpuna besmislica".

"Putin stoji iza zločina"

Ruski opozicionar izjavio je za nemački magazin Špigl da iza njegovog trovanja stoji ruski predsednik, ali je istakao da ga se ne boji.

Navalnom je u avgustu pozlilo na letu za Moskvu, pa je hitno prebačen u bolnicu u Sibiru, a nekoliko dana kasnije u Berlin na lečenje. Nemačka je saopštila da je Navalni verovatno otrovan nervnim agensom novičok.

"Tvrdim da Putin stoji iza ovog zločina i nemam drugu verziju onoga što se dogodio...Ne osećate bol, ali znate da umirete", opisao je Navalni za Špigl momenat kada je počeo da oseća efekte trovanja.

Ruski opozicionar je u septembru izašao iz bolnice, a njegovi saradnici su rekli da će biti potrebno najmanje mesec dana da ponovo stekne fizičku kondiciju.

Zapad je zahtevao od Kremlja objašnjenje, ali je Moskva negirala da je umešana u trovanje i saopštila da tek treba da sagleda dokaze u ovom slučaju.

Navalni je najavio i da će se vratiti u Rusiju.

"Moj zadatak je da ostanem neustrašiv. I ne bojim se. Ako mi se ruke tresu, to je od otrova, ne od straha. Neću učiniti Putinu to zadovoljstvo da se ne vratim u Rusiju".

Ruski opozicionar i njegova supruga trenutno žive u iznajmljenom stanu u Berlinu, ali on je odlučan da "ne želi da bude opozicioni lider u egzilu".

U bolnici ga je posetila i nemača kancelarka Angela Merkel, za koju Navalni kaže da je dobro upućena u dešavanja u Rusiji.

"Moj utisak je da joj nije potreban moj savet. Ali svaka strategija koja se pravi mora da uračuna i visok stepen Putinovog ludila", zaključio je Navalni i dodao da misli da Putin ne bi rizikovao da uđe u sukob sa Berlinom.

XS
SM
MD
LG